Kínában idén is megtartják a kutyahús fesztivált

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Idén is megnyitotta kapuit a kínai Yulin kutyahús fesztivál, hiába tett a kormány lépéseket az állatok jóléte érdekében. Az állatvédők azt remélik, hogy ez az utolsó év, amikor még megrendezhették a fesztivált, írja a Reuters.

Évente rendezik meg a délnyugat-kínai Yulin városában azt a 10 napos fesztivált, ahol a látogatók ketrecekben összezsúfolt kutyákat vásárolhatnak étkezés céljából.

Miután feltehetően denevérhús fogyasztásának köszönhetően terjedt át a koronavírus állatról emberre, a kínai kormány több olyan törvényt és felvázolt, amik korlátoznák a vadon élő állatok kereskedelmét és védené a háziállatokat.

Peter Li, A Humane Society International állatvédő csoport szakembere szerint nem csak az állatok, de az emberek érdekében is tanácsos lenne eltörölni a kutyahús fesztivált, mert hatalmas közegészségügyi kockázatot jelent egy ilyen zsúfolt rendezvény.

Eddig annyi előrelépés történt nemzeti szinten, hogy a mezőgazdasági minisztérium átsorolta a kutyákat az élőállatból a házi kedvenc kategóriába. Sencsen volt az első város, akik konkrétan be is tiltották a kutyahús fogyasztását.

Csang Csian-csian állatvédő aktivista szerint a húskereskedőkkel folytatott beszélgetéseink alapján úgy vélik, hogy a jövőben be fogják tiltani az eseményt, de az aktivista szerint hosszú folyamat lesz, hogy a kereskedők is be tartsák a tilalmakat. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!