Üresen maradtak a székek Trump kampánybeszédén

külföld
2020 június 22., 05:45
photo_camera Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Több hónapnyi szünet után egy számára politikailag kényelmes terepen, az oklahomai Tulsában tartott nyilvános beszédet szombaton Donald Trump amerikai elnök. Bár a kampánycsapat előzetesen azt állította, egymillióan próbáltak bejutni,

a tűzoltóság szerint végül csak 6200-an voltak a 19 ezer fős csarnokban.Látszik is a képeken, milyen foghíjas volt a lelátó, még úgy is, hogy az elnök stábjában 12 ezer nézőről beszélnek. A CNN szerint Trump lánya és veje, Ivanka Trump és Jared Kushner is kiakadtak Brad Parscale kampánymenedzserre, aki viszont azzal indokolta az alacsony érdeklődést, hogy „a fake news média egy héten át győzködte az embereket, nehogy a vírus és a tüntetések miatt elmenjenek a gyűlésre”.

Trump tulsai nagygyűlése a koronavírus-járvány idején, 2020. június 20-án.
photo_camera Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Mindez azzal együtt, hogy tele a sajtó a lángokban álló amerikai városok képeivel, Parscale szerint elég volt ahhoz, hogy az emberek inkább otthon maradjanak. A kampányfőnök aztán kilátásba helyezte, hogy a jövőben talán nem is kellene akkreditációt adniuk az újságíróknak, akik „undorító módon ünneplik, hogy sikerült félelmet kelteniük”, írja a Guardian.

Trump berúgja a kampányt az oklahomai Tulsában 2020 június 20-án
photo_camera Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Beszédében Trump szót sem ejtett a rendőri intézkedés közben meghalt George Floydról, ahogy az 1921-es tulsai mészárlásról sem. Ehelyett a városokban randalírizó „baloldali radikálisokról” beszélt, a rendőröket pedig „hihetetlennek” nevezte, amiért próbálják megállítani a fosztogatásokat, közben sérüléseket szenvednek, mégsem panaszkodnak.

photo_camera Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A járvánnyal kapcsolatban megdicsérte magát, mondván „fenomenális munkát” végzett, majd elismerte, hogy

szándékosan lassította a tesztelést, mert a magas fertőzésszám rossz képet festett az országról.Trump egy ponton „kínai vírusnak”, egy alkalommal pedig

„kung flu”-naknevezte a betegséget. Néhány órával a rendezvény előtt kiderült, hogy a kampánycsapat hat tagja elkapta a koronavírus-fertőzést, és bár a szervezők lázat mértek, illetve maszkot osztogattak a bejáratnál, a New York Times szerint a nézők jelentős része nem figyelt a szabályok betartására

link Forrás

A Guardian beszámolója szerint Trumpnak volt még egy rasszista megjegyzése a latinókkal szemben, amikor arról beszélt, hogy országszerte sokan követelik a rendőrség finanszírozásának csökkentését.

Válaszul idézett egy fiktív példát, amikor egy „nagyon kemény hombre” (a férfi spanyolul) éjjel egykor rátöri az ajtót egy otthon ülő, fiatal nőre.