Duriángyümölcs bűzlött egy bajorországi postahivatalban, mérges gáznak hitték

Komoly riadalmat okozott egy erős bűzt árasztó, gyanús csomag a bajorországi Schweinfurt postáján. A rendőrségnek és a tűzoltóknak kellett kiszállniuk a helyszínre, miután 12 postai alkalmazott rosszul lett az orrfacsaró bűztől. 60 embert evakuáltak is az épületből, mert a csomagról azt gyanították, valamilyen mérges gázt tartalmazhat.

Pedig csak négy darab Thaiföldről származó duriángyümölcs volt benne, amelynek köztudottan rohadó hagymára emlékeztető szaga van.

A csomagot egy helyi lakosnak küldte nürnbergi barátja. Az esetről beszámoló Bayerischer Rundfunk értesülései szerint a gyümölcsök mostanra megérkeztek a címzetthez - írja a Guardian.

Duriángyümölcs egy utcai zöldségesstandnál BangkokbanFotó: MLADEN ANTONOV/AFP

A durángyümölcs fogyasztását annak szaga miatt egyébként Ázsia-szerte több hotelben, és tömegközlekedési eszközökön is betiltották. Tavaly pedig az ausztráliai Canberra egyetemének könyvtárát kellett a bajor postához hasonlóan kiüríteni a mérges gáznak hitt gyümölcs miatt.

A durián Thaiföld egyik fő exportcikke, a gyümölcsből 2018-ban mintegy 600 ezer tonnát termeltek exportra az országban. A szagával ellentétben a gyümölcs íze ugyanis rabulejtő a fogyasztói vélemények alapján: sokan mandulás sajttorta evéséhez hasonlítják az állag és az íz nyújtotta élményt.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.