Megbírságolták a bolgár miniszterelnököt, amiért nem viselt maszkot

külföld
2020 június 23., 19:36

Megbírságolták Bojko Boriszov bolgár miniszterelnököt kedden, mert a koronavírus-járvány ellenére nem viselt szájmaszkot a rilai kolostorban tett látogatása alkalmával - közölte a szófiai egészségügyi minisztérium.

A kormányfőnek, illetve az őt kísérő újságíróknak, akik szintén megszegték az előírást, most 300 leva (53 ezer forint) büntetést kell fizetniük fejenként.

„Mindenkit megbírságolnak, akin nem volt szájmaszk a rilai kolostor templomában a miniszterelnök látogatása idején” - olvasható a tárca Reuters hírügynökségnek eljuttatott e-mail üzenetében.

Az egyelőre nem világos, hogy a több mint ezer éves, turisztikai látványosságnak számító kolostorban szolgáló papoknak is büntetést kell-e fizetniük.

Kiril Ananiev egészségügyi miniszter hétfőn a koronavírus-fertőzöttek számának újbóli emelkedése miatt ismét szájmaszkviselési kötelezettséget írt elő a zárt nyilvános terekre és a tömegközlekedési eszközökre vonatkozóan. Angel Kuncsev tisztifőorvos akkor közölte, hogy a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypártot és az ellenzéki Szocialista Pártot 3000 leva pénzbírsággal sújtják, amiért nagygyűléseiken nem tartották be a távolságtartási szabályokat.

Bulgáriában a múlt héten minden eddiginél több új fertőzöttet regisztráltak (606). A csaknem hétmilliós országban eddig 3984 Covid-19 esetet és 207 halálos áldozatot jegyeztek fel. (MTI)