Roska Botond neurobiológus kapja idén a Körber-díjat

tudomány
2020 június 23., 11:33

A Svájcban kutató magyar neurobiológus, Roska Botond kapja idén a Körber Európai Tudományos Díjat, a hamburgi székhelyű Körber Alapítvány díját, amellyel minden évben egyetlen európai tudóst ismernek el az összes tudományterületről - jelentette be az alapítvány kedden.

Az indoklás szerint a magyar orvos munkájával forradalmi változást hozott a szemészetben.

Roska a vakság gyógyításán dolgozik, a méltatásban a látás területének és a retina kutatásának egyik legnagyobb szaktekintélyének nevezik a világon.

Az MTI-nek nyilatkozva a tudós elmondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy Európa egyik legrangosabb tudományos díjával ismerték el munkásságát. Felidézte, hogy 20 éve kezdett el dolgozni a látás mechanizmusának megértésén. Akkor még senki sem foglakozott ezzel a témával, kutatócsoportjával elsőként térképezték fel, hogy a látórendszer különféle sejtjei hogyan nyerik ki a környezetből a vizuális információt.

Roska Botond egyik fő kutatási területe a látásvisszaállítást célzó génterápia: kutatótársaival olyan látásérzékelőt fejlesztettek ki, amely a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képes eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe. A Londonban, Párizsban és az Egyesült Államokban folyó kísérletek egy része eljutott a klinikai tesztelés fázisába: 15 látássérült ember megkapta az általuk kifejlesztett génterápiás oltást. Az első öt kísérleti alany eredményeit jelenleg értékelik ki és az év végére lesz publikus, hogy milyen mértékben volt eredményes a terápia.

Roska Botond tudományos munkásságáért számos nemzetközi elismerésben részesült már. Többek között 1997-ben Fulbright-ösztöndíjat, 2006-ban Marie Curie kiválósági díjat kapott. 2018-ban ő vehette át a Columbia Egyetem nagy presztízsű Alden Spencer orvosi díját a látás folyamatának megértéséért, majd a Bressler-díjat az általa kidolgozott látás-visszaállító terápiáért.

2019-ben első magyar tudósként nyerte el a Nobel-díj előszobájaként is emlegetett Louis Jeantet-díjat, amelyet a vizuális információ alapvető feldolgozási folyamatainak felfedezéséért és a látás-visszaállító génterápia kidolgozásáért ítéltek neki oda.

Magyarországon 2019-ben elnyerte a Semmelweis Budapest Award díjat és a Magyar Szent István-rendet is.

A Körber Európai Tudományos Díj idei átadója szeptember 7-én lesz a hamburgi városházán. Az elismeréssel egymillió eurós pénzdíj jár.(MTI)