A görög kormány azzal vádolja Törökországot, hogy megint direkt rászabadítja Európára a migránsokat

2020 június 24., szerda 15:04

Törökország ismét megnyitotta szárazföldi határait Európába a migránsok előtt - jelentette ki Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter, miután szerdán Josep Borrellel, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével látogatást tettek az Évrosz határfolyó térségében.

A tárcavezető szerint Törökországból egyre több menedékkérő érkezik. Déndiasz emellett azzal vádolta meg a török parti őrséget, hogy a migránsokkal teli bárkákat „a görög szigetekhez kíséri”. Egyben kijelentette, hogy Törökország aláássa a békét, a stabilitást és a biztonságot a Földközi-tenger keleti részén.

Menekültek és bevándorlók a két ország közti pufferzónában Pazarkule mellett, március elején Fotó: BULENT KILIC/AFP

Borrell uniós támogatást ajánlott Görögországnak. Mint mondta, az „EU eltökélt abban, hogy megvédje külső határait és Görögország szuverenitását”. Az uniós főképviselő Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel is találkozott Athénban. A megbeszélésen hangsúlyozta, hogy „törekszik a párbeszédre Törökországgal a közös érdekek védelme és a regionális stabilitás erősítése végett”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök február végén megnyitotta országa határait az Európába igyekvő migránsok előtt. Arra hivatkozott, hogy az EU nem tartotta be a 2016-os menekültügyi egyezményt, amelyben Brüsszel a többi között több milliárd eurós támogatást ígért a Törökországban lévő menekültek ellátására. Erdogan bejelentését követően menedékkérők ezrei indultak meg a görög határ irányába. Válaszul Görögország szigorú határellenőrzést vezetett be. A görög Évrosz határkörzet mentén több összecsapás is volt migránsok és a biztonsági erők között. Nem sokkal a koronavírus-járvány kitörését követően Törökország ismét lezárta határait. (MTI)