Felfoghatatlan összeget, 10 milliárd dollárt kell fizetnie a Bayernek egy rákkeltőnek tartott gyomirtó miatt

külföld
2020 június 24., 20:03

A Bayer szerdai bejelentése szerint egyezségre jutott mintegy 95 ezer olyan amerikai polgárral, akik kártérítést követeltek a Roundup nevű gyomirtó rákkeltő hatása miatt. A német óriásvállalat 10 milliárd dollárnál is többet különített el a célra - azaz több mint 3 ezer milliárd forintot, ami már akkora összeg, hogy érdemes a teljes magyar költségvetéshez mérni, amelynek idei összkiadása a tervek szerint 21 ezer milliárd lesz.

photo_camera Fotó: ROBYN BECK/AFP

A párját ritkítóan magas összegből 1,25 milliárd dollárt szánnak jövőbeli esetekre, ugyanis lehetnek még sokan, akiknek a szervezetében a gyomirtó hatására alakult ki non-Hodgkin limfóma. Az egyezség elképesztően bonyolult jogi művelet végén jött létre, hiszen a több tízezer áldozatot 25 nagy ügyvédi iroda képviselte. Elemzők szerint a koronavírus miatti ítélkezési szünet is közrejátszhatott abban, hogy a felek nem akartak a tárgyalásra várni.

Legalább 25 ezer olyan panaszos van azonban még, akik nem fogadták el az egyezséget, amelynek értelmében - a New York Times forrásai szerint - az egyes emberek olyan 5 és 250 ezer dollár közötti összegre számíthatnak.

A Bayer úgymond megörökölte a problémát, amennyiben a Roundup a rossz hírű Monsanto terméke volt, amely céget két éve vásárolta fel 63 milliárd dollárért. Pár hónappal később mondták ki először bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó gyomirtó rákkeltő. A Monsanto ezt végig tagadta, és nem írta rá a termékre, hogy az milyen veszélyeket rejt magában. (New York Times)