Háborús bűnök miatt emelnek vádat a regnáló koszovói elnök ellen

Nem akármilyen fejlemény a világpolitikában és a nemzetközi jogban, hogy a legsúlyosabb bűnökkel vádolnak meg egy hivatalban lévő államfőt. A hágai különleges ügyészség bejelentése márpedig ezt jelenti: az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnök, továbbá emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával szerdán vádat emeltek Hashim Thaci koszovói elnök és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) további tagjai, köztük Kadri Veseli, a koszovói parlament korábbi elnöke ellen. 

Thaci elnök az UCK egyik tábornokának szobrát koszorúzza 2020 júniusábanFotó: ARMEND NIMANI/AFP

Az ügyészség az Európa Tanács 2011-es jelentése alapján a konfliktus idején elkövetett háborús és az emberiesség elleni bűncselekmények, illetve szervkereskedelem miatt indított vizsgálatot az UCK tagjai ellen. Szerdán első alkalommal emelt vádat „megalapozott gyanú alapján, feltételezett elkövetők ellen”. Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján legalább 100 gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak. Az ügyészség információi szerint mostanáig az UCK mintegy 250 tagját hallgatták ki. 

A 2015-ben létrehozott, nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK által elkövetett, az ügyészség által feltételezett háborús bűnök vizsgálata tartozik.  Thaci saját bűnösségét mindig is tagadta, és korábban úgy nyilatkozott, hogy a különleges ügyészség létrehozása szükségtelen és igazságtalan, de az EU-val és az USA-val fenntartott kapcsolatok miatt elfogadja azt.

Az UCK tettei máig vitatottak. Megvádolták azzal is, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében állítólag fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci koszovói államfő neve is előkerült. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.

Bill Clinton viccelődik Thacival, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg korábbi vezetőjével 1999 novemberében, fél évvel azután, hogy amerikai vadászgépek kiűzték a szerb csapatokat a tartományból

Az ügynek aktuálpolitikai jelentősége és háttere is van. A Trump-kormányzat egyik fontos célja, hogy sikerként tudja felmutatni a szerb és a koszovói kormány összebékítését. Ugyanakkor többen aggodalmuknak adtak hangot, hogy amennyiben létrejön egy látványos megállapodás, az lehetetlenné teszi a különleges ügyészség további munkáját és ezzel Thaci felelősségre vonását. 

Ezért nagyon érdekes az időzítés, ugyanis a vádemelést pont akkor jelentették be, amikor Thaci éppen a Fehér Ház felé repült egy fontos tárgyalásra a szerbekkel. Ezek a megbeszélések most előreláthatóan bizonytalan időre megszakadnak. (Guardian, MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.