300 milliárd forintért vett duplaannyi lélegeztetőgépet a kormány, mint amennyire a lehető legrosszabb esetben szükség lett volna

járvány
2020 június 25., 04:50

A sokat látott köztévés riporter sem tud hirtelen mit kérdezni Menczer Tamás külügyi államtitkártól, amikor elhangzott, hogy

háromszáz milliárdot költött a kormány lélegeztetőgépekre.

link Forrás

Az már tegnap kiderült, hogy bár a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülve Orbán Viktor 8000 darabos lélegeztetőgép kapacitást tartott szükségesnek, ehhez képest

a Külügyminisztérium több, mint 16 ezer darabot rendelt azért, hogy 10 ezer biztosan megérkezzen.

A járvány első hullámának a csúcsán egy időben egyébként 80-an voltak lélegeztetőn Magyarországon, az átlag inkább 60 volt. Vagyis a kormány most 200-szorosan biztosította be magát kizárólag új eszközökkel, miközben 1500-2000 lélegeztetőgép már volt az országban.

Többször próbáltuk megtudni a külügytől, hogy összesen hány lélegeztetőgépet rendeltek Kínából, milyenek típusúakat és mennyiért, de eddig nem kaptunk választ.

Menczer Tamás a köztévében azzal indokolta a túlrendelést, hogy óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért, és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik. Ezek szerint a túlrendelést nem sikerült lefújni.

A brutális, 300 milliárdos összegről Menczer azt mondta: a szükséges anyagi forrás rendelkezésre állt, hiszen „emberélet nem múlhat pénzen”.

Hogy mi lesz a túlrendelt eszközökkel, arra Menczer azt közölte: a beérkezett gépek közül azokat, amelyekre itthon nincs szükség, értékesíteni fogjuk, már vannak is érdeklődők Afrikából és Ázsiából.

Mindeközben elkezdődött két magyarországi lélegeztetőgép-gyártás is. Az egyik saját fejlesztésű, a Műszaki Egyetemen tervezték meg, napi 10-et készítenek belőle. A másik - ezt Menczer is megemlítette - a váci Celitron nevű cég, amelyik „elkezdte a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének, a Panther 5-nek as gyártását, a nyár végére 1000 darabot használhatnak majd a kórházak, Magyarország tehát stratégiai kapacitással erősödött”.

Vagyis ez még pluszban készül, a megrendelt kínaiak mellett.