Putyin hivatalban maradásáról szavaz Oroszország

külföld
2020 június 25., 11:57

Csütörtökön megkezdődött az alkotmánymódosításról, így Putyin hatalomban tartásáról szóló népszavazás Oroszországban. Az eredetileg április 22-re tervezett referendumot a koronavírus-járvány miatt július 1-re halasztották, de a fertőzésveszély miatt végül hét napra húzták szét, írja az Euronews. Közjogi értelemben nincs tétje a szavazásnak, a javaslatcsomagot a szövetségi és a regionális parlamentek már megszavazták, a hatályos jogszabályok szerint arról nem kellett volna népszavazást kiírni.

A 206 módosítást tartalmazó, megújult alkotmány többek közt előírja, hogy

  • az elnöki tisztséget egy ember legfeljebb két ciklusra tölthesse be, elhagyva a korábbi rendelkezést, amely szerint a korlátozás "két egymást követő" mandátumra szól.
  • Az alaptörvény ugyanakkor a hatályba lépésekor hivatalban lévő elnök esetében lenullázza eddig letöltött államfői periódusait, amivel megnyitja a 67 éves Putyin számára a lehetőséget, hogy a 2024-ben és a 2030-ban esedékes elnökválasztáson is jelöltethesse magát.
  • Az elnöknek jogában áll majd feloszlatni az alsóházat, ha az háromszor is elutasítja kormányfőjelöltjét, és új kormányfőt kinevezni.
  • Az államfőnek joga lesz nemcsak részt venni a kabinet ülésein, de "általános irányítást" is gyakorolni annak munkájában.
  • Elbocsáthatja a miniszterelnököt a kormány összetételének megőrzése mellett.
  • Ő nevezi ki a főügyészt, annak helyetteseit és a regionális ügyészeket.

A megújított alaptörvény rögzíti

az orosz alkotmány nemzetközi joggal szembeni prioritását is.