A DK-s újbudai polgármester azt mondta, Hitler megérdemelte az 1938-as év embere címet

politika
2020 június 26., 14:52

A Hír Tv számolt be arról, hogy László Imre, Újbuda DK-s polgármestere egy önkormányzati ülésen – ahogy az a videón 5 óra 26 perctől kezdődő vitában látható – azt mondta:

„'36-ban vagy '37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejetett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele.”

Hitlert az 1938-as év emberének választotta a Time magazin, a címet olyan személy, csoport, ötlet vagy tárgy, ami „jobb vagy rosszabb irányban”, de „a leginkább befolyásolta az év eseményeit”. 1938-ban már évek óta érvényben voltak a zsidótörvények, és akkor volt az Anschluss meg a kristályéjszaka néven elhíresült zsidóellenes erőszakhullám.

László Imre a hitleres megjegyzés után azt mondta: „Tehát az, hogy mik történnek, és embereknek a dolgai hogy alakulnak, az többféle változatban is megjelenhet. Az, hogy egyik oldalról vagy másik oldalról hogy ítélnek meg egy embert, az nem megítélés, hanem a féloldalas véleményformálás.”

Az Index azt írja, a polgármester közleményben magyarázta a kijelentését:

„Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegettem. Zsidó családból származom. A nagyszüleim, három nagybátyám és két nagynéném soha nem jöttek haza Auschwitzból, csak édesanyám részesült ebben az isteni szerencsében. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy én Adolf Hitlert mentegettem. Éppen arra hoztam őt példaként egy közterület átnevezésére vonatkozó indítvány kapcsán, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni. Aki náci diktátorként, milliók gyilkosaként – többek között családom egy részének gyilkosaként is – vonult be a történelembe, azt nem lehet utólag ilyen vagy olyan időszakokra hivatkozva mentegetni. Ebben az ügyben ugyanakkor akaratomon kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésemmel ellentétesen fogalmaztam, azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata. Ezért mindenkitől bocsánatot kérek! Természetesen polgármesterként, újbudaiként, baloldaliként és demokrataként hiszek az emberek egyenjogúságában és az emberi méltóság egyetemességében, és elutasítok mindent, ami ezzel ellentétes.”

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere
photo_camera László Imre, Újbuda DK-s polgármestere Fotó: botost/444.hu

A hitleres megjegyzés egy közterület-elnevezési vita után hangzott el, arról volt szó, hogy legyen-e a XI. kerületben Nelson Mandela park, amit még Tarlós kezdeményezett, majd vont vissza, de most Karácsony újból előterjesztette. Novák Előd azt mondta, Mandela fehérgyűlölő kommunista terrorista volt, a javaslat meg rasszista provokáció. A fideszes Junghausz Rajmund szerint „vitatott személyiségről beszélünk”, azt mondta, Mandela fegyverrel akarta volna véghezvinni marxista céljait, „elég sok brutalitás van mögötte, rengeteg szenvedést okozott az ember, ennek most ülepednie kéne”. Egyelőre elvetették a park ötletét.

Lazán kapcsolódó hír, hogy Cseh Katalin a Facebookon arról írt, hogy a fideszes Hoppál Péter arról érdeklődött, a Momentum EP-képviselője antiszemita-e, mert egy levélben hitet tett az izraeli-arab együttélés, a két állam megoldás mellett, és az egyoldalú annexió ellen. Cseh Katalin a válaszában azt írta, nem antiszemita: „Nemcsak azért, mert személyiségemmel és politikai hitvallásommal mélyen ellenkezik bármiféle diszkrimináció, és előítéletesség. Nemcsak azért, mert immáron 3 éve élek boldog párkapcsolatban Berg Dániellel, akinek révén magam is többször lehettem részese hazánk nyüzsgő és izgalmas zsidó kulturális életének. Hanem azért is, mert hiszem, hogy Izrael egy csodálatos ország, amelynek lakói már sokszor az egész világnak példát mutattak kitartásból, innovációból és demokráciából.”