A Fővárosi Önkormányzat is kitenné a szállodahajókat a Szabadság és a Margit híd közötti partszakaszról

turizmus
2020 június 26., 10:49

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője beszél arról, hogyan alakítanák át a szállodahajókkal érkező turisták központjává a Bálnát, de a tervről Karácsony Gergely főpolgármester is beszélt csütörtökön. A Fővárosi Önkormányzat is úgy tervezi, hogy a hajókat a belvárosi részről délre, a Bálna melletti partszakaszra helyeznék át. A főpolgármester azt mondta, ebben a kérdésben a kormánnyal közösen gondolkodnak.

A fővárosnál úgy látják, hogy a pesti alsó rakparton állomásozó turista- és szállodahajók jelenléte éles ellentétben áll más Duna-parti nagyvárosok gyakorlatával, ahol a Duna menti területek nyüzsgő közösségi élet színteréül szolgálnak már régóta.

Hozzátették, hogy a szállodahajók a város turizmusának azonban fontos elemét képezik, ezért ez a cél csak akkor valósulhat meg, ha a hajók a belvárostól nem túl távoli helyen tudnak kikötni. Ezért a korábbi fejlesztési elképzelések a jelenleg funkciótlan Bálna Budapest melletti partszakaszt jelölnék ki.

A terv az, hogy a Szabadság és a Margit híd közötti partszakaszon a turistahajók kikötésének lehetősége megszűnjön.Azonban rakpartokon a turistahajók kikötéséhez a Mahart Passnave hosszú távú, a legtöbb esetben az évtized végéig szóló területhasználati engedéllyel rendelkezik, amely gátját képezi a rakpartok minőségi közösségi használatának. Az engedélyeknek egyoldalú visszavonására azonban a fővárosnak nincsen lehetősége.

Ezzel kapcsolatban a Mahart ügyvezetője az RTL Klub Híradójának azt mondta, lehet szó kompromisszumról, de az évi több százezer turista kiszolgálása nem képzelhető el kizárólag a belvároson kívül. Spányik Gábor szerint olyan mennyiségű hajó érkezik a szezonban, hogy azoknak a tárolása nem lehetséges egy olyan rövid partszakaszon, mint a Bálna előtti.