A Fővárosi Önkormányzat is kitenné a szállodahajókat a Szabadság és a Margit híd közötti partszakaszról

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője beszél arról, hogyan alakítanák át a szállodahajókkal érkező turisták központjává a Bálnát, de a tervről Karácsony Gergely főpolgármester is beszélt csütörtökön. A Fővárosi Önkormányzat is úgy tervezi, hogy a hajókat a belvárosi részről délre, a Bálna melletti partszakaszra helyeznék át. A főpolgármester azt mondta, ebben a kérdésben a kormánnyal közösen gondolkodnak. 

A fővárosnál úgy látják, hogy a pesti alsó rakparton állomásozó turista- és szállodahajók jelenléte éles ellentétben áll más Duna-parti nagyvárosok gyakorlatával, ahol a Duna menti területek nyüzsgő közösségi élet színteréül szolgálnak már régóta. 

Hozzátették, hogy a szállodahajók a város turizmusának azonban fontos elemét képezik, ezért ez a cél csak akkor valósulhat meg, ha a hajók a belvárostól nem túl távoli helyen tudnak kikötni. Ezért a korábbi fejlesztési elképzelések a jelenleg funkciótlan Bálna Budapest melletti partszakaszt jelölnék ki. 

A terv az, hogy a Szabadság és a Margit híd közötti partszakaszon a turistahajók kikötésének lehetősége megszűnjön.Azonban rakpartokon a turistahajók kikötéséhez a Mahart Passnave hosszú távú, a legtöbb esetben az évtized végéig szóló területhasználati engedéllyel rendelkezik, amely gátját képezi a rakpartok minőségi közösségi használatának. Az engedélyeknek egyoldalú visszavonására azonban a fővárosnak nincsen lehetősége.

Ezzel kapcsolatban a Mahart ügyvezetője az RTL Klub Híradójának azt mondta, lehet szó kompromisszumról, de az évi több százezer turista kiszolgálása nem képzelhető el kizárólag a belvároson kívül. Spányik Gábor szerint olyan mennyiségű hajó érkezik a szezonban, hogy azoknak a tárolása nem lehetséges egy olyan rövid partszakaszon, mint a Bálna előtti. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó