A szállodahajókkal érkező turisták központjává alakítanák át a Bálnát

Budapest
2020 június 26., 5:20

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója csütörtökön a podcastjában beszélt arról, mik a terveik a Bálna épületével, amit a főváros még tavaly passzolt le az államnak. Guller Zoltán azt mondta, hogy a Bálna olyan turisztikai kikötőhely lesz, amely úgy szolgálja ki az országba érkező szállodahajókat, mint egy repülőtér: itt lesz az érkezés és az indulás is a turisták számára. Terveik szerint az épületben többek között állandó kiállítás, konferenciaterem is lesz, illetve Magyarország ízeit bemutató gasztronómiai élménypontokat és egy éjjel-nappal nyitva tartó információs pontot is kialakítanak.

photo_camera Eredményváró a Bálnánál Fotó: Képszerkesztőség/Tuba Zoltán

Elmondása szerint a tervek nagyon régóta formálódnak, és lassan már ki lehet írni a tervezésre szóló közbeszerzési pályázatot. Erről már a Fővárosi Önkormányzattal is egyeztettek. Szerinte meg tudnak állapodni abban, hogy a Bálna teljeskörűen megújuljon, és ezzel turisztikai központtá váljon úgy, hogy a dunai szállodahajók sorsát hosszú időre rendezni tudják.

A Szabadság és a Petőfi híd között álló üvegépületet évekig tartó kínlódás után 2013-ban adták át, de 11 ezer négyzetméternyi területet nem sikerült kiadni. Leginkább a Fidesz szervezte ide a választási rendezvényeit.

Guller beszélt arról is, hogy a kormány újra akarja szabályozni az Airbnb néven ismert, rövidtávú lakáskiadási tevékenységet a magánszemélyek körében. Ezért a turisztikai ügynökség megkezdte a lehetőségek vizsgálatát, a piac felmérését, ennek részeként egyeztet az illetékes hatóságokkal is, egyeztetni kezdtek a Fővárosi Önkormányzattal is.