A mexikói elnök egy szexista kijelentéssel összegezte a koronavírus elleni küzdelem helyzetét

Valószínűleg nem segít sokat a mexikói nők helyzetén, ahol nagyon gyakori a nők elleni brutális erőszak, hogy az elnök száját is már többször hagyta el szexista megjegyzés. Andres Manuel Lopez Obrador legutóbb csütörtökön haragította magára a Twitter-kommentelőket, amikor egy nyilatkozatában azt sugallmazta, hogy a nők hagyományának, vagyis a családtagjaik otthonápolásának köszönhető, hogy nem állnak rosszabbul a koronavírus elleni harcban.

„Az emberek meg akarják változtatni a nők szerepét, és ez a feminizmus egyik jogos oka, de Mexikóban a hagyomány az, hogy a lányok azok, akik gondoskodnak a szüleikről. Mi, férfiak, különállóbbak vagyunk” - mondta az elnök.

Azt is hozzátette, hogy míg Európában az idősotthonok szenvedtek leginkább a járványtól, addig Mexikóban az a hagyomány, hogy az idősekről az otthonaikban gondoskodnak a családtagok.

A kijelentést a Polgármozgalom nevű párt egyik tagja, Martha Tagle is elítélte. 

„Lefordítom az elnök 19. századi gondolkodását: amikor azt mondja, hogy a féfiak különállók, valójában arra gondol, hogy felelőtlenek; amikor azt mondja, hogy a nők gondoskodnak a szüleikről, akkor a fizetetlen munkára utal; amikor hagyományra hivatkozik, akkor valójában macsóságról beszél; amikor azt mondja, hogy a feminizmus meg akarja változtatni a szerepeket, akkor egy igaz átalakításról beszél.”

Az interneten még egy hashtag kampány is indult Lopez Obrador kezdőbetűivel,  #AmloMachista néven, amivel a szexista kijelentés ellen tiltakoztak.  (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó