A mexikói elnök egy szexista kijelentéssel összegezte a koronavírus elleni küzdelem helyzetét

külföld
2020 június 26., 06:42

Valószínűleg nem segít sokat a mexikói nők helyzetén, ahol nagyon gyakori a nők elleni brutális erőszak, hogy az elnök száját is már többször hagyta el szexista megjegyzés. Andres Manuel Lopez Obrador legutóbb csütörtökön haragította magára a Twitter-kommentelőket, amikor egy nyilatkozatában azt sugallmazta, hogy a nők hagyományának, vagyis a családtagjaik otthonápolásának köszönhető, hogy nem állnak rosszabbul a koronavírus elleni harcban.

„Az emberek meg akarják változtatni a nők szerepét, és ez a feminizmus egyik jogos oka, de Mexikóban a hagyomány az, hogy a lányok azok, akik gondoskodnak a szüleikről. Mi, férfiak, különállóbbak vagyunk” - mondta az elnök.

Azt is hozzátette, hogy míg Európában az idősotthonok szenvedtek leginkább a járványtól, addig Mexikóban az a hagyomány, hogy az idősekről az otthonaikban gondoskodnak a családtagok.

A kijelentést a Polgármozgalom nevű párt egyik tagja, Martha Tagle is elítélte.

„Lefordítom az elnök 19. századi gondolkodását: amikor azt mondja, hogy a féfiak különállók, valójában arra gondol, hogy felelőtlenek; amikor azt mondja, hogy a nők gondoskodnak a szüleikről, akkor a fizetetlen munkára utal; amikor hagyományra hivatkozik, akkor valójában macsóságról beszél; amikor azt mondja, hogy a feminizmus meg akarja változtatni a szerepeket, akkor egy igaz átalakításról beszél.”

Az interneten még egy hashtag kampány is indult Lopez Obrador kezdőbetűivel, #AmloMachista néven, amivel a szexista kijelentés ellen tiltakoztak. (Reuters)