Életfogytiglant kapott a brit tinédzser, aki ledobott egy 6 éves kisfiút a Tate Modern tetejéről

bűnügy
2020 június 26., 10:38

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a londoni központi büntetőbírság azt a fiatal férfit, aki tavaly még fiatalkorúként, 17 évesen ledobott egy 6 éves francia kisfiút a londoni Tate Modern képzőművészeti galéria tetőteraszáról.

photo_camera Fotó: Daniel Sorabji/AFP

Jonty Braverynek a végzés szerint legalább 15 évet kell rács mögött töltenie, de az eljáró bíró az ítélethirdetés után közölte: nem hiszi, hogy Bravery valaha is szabadlábra kerül, mivel minden szakértői vélemény szerint súlyos veszélyt jelent másokra.

Bravery tavaly augusztusban a kortárs brit és nemzetközi képzőművészet alkotásait bemutató, erőműből átalakított Temze-parti galéria 10. emeleti kilátóteraszáról dobta le a francia kisfiút, aki a 30 méterrel lejjebb lévő, 5. emeleti teraszra zuhant.

A gyerek – akit a brit hatóságok nem neveztek meg – életben maradt, de gerinctörést és súlyos agyi vérzést szenvedett, mind a négy végtagja eltört, és most folyamatos, teljes körű gondoskodásra szorul.

A bíró, Maura McGowan azt mondta, a fiú szüleinek fel kellett adniuk az életüket, hogy gondozni tudják a gyereket, akinek az élete már sosem lesz ugyanolyan, mint előtte.

A tárgyaláson elhangzott, hogy Bravery súlyos mértékű autizmusban szenved, de az ítéletben idézett szakértői vélemények szerint ez sem magyarázza a tettét.

A vádirat szerint Bravery gondozói felügyelet alatt állt, és már 2 éve azt mondta, hogy valakit „nagyon magasról” le akar dobni.

Jonty Bravery 2019. december 6-án.
photo_camera Jonty Bravery 2019. december 6-án. Fotó: Metropolitan Poliec/AFP

A BBC és a Daily Mail közös vizsgálata alapján a gondozást ellátó cég egyik alkalmazottja rögzítette is a beszélgetést, amiben a kijelentés elhangzott, de 2019-től az addig napi 24 órás felügyelet alatt tartott Bravery egyedül is eltávozhatott a gondozó intézményből.

A biztonsági kamerák felvételei szerint a bűncselekmény napján először a legmagasabb londoni felhőkarcoló, a galériától nem messze emelkedő The Shard tetejére próbált feljutni, de a drága belépőt nem tudta kifizetni. Ezután ment fel a Tate Modern tetőteraszára, ahol több gyereket is megkergetett, míg végül a korlát mellett álló francia kisfiút kapta fel, és dobta a mélybe.

Ezután nevetgélve mondogatta a gyerek pánikba esett szüleinek, hogy: „Igen, őrült vagyok!”

Bravery a letartóztatása után azt mondta a rendőröknek, hogy azért akart bántani valakit a múzeumban, hogy bekerüljön a tévébe. Az előző nap rákeresett az interneten arra, hogy hogyan kell embert ölni, és aznap megkérdezett valakit, hogy hol talál egy magas épületet.

A bírósági tárgyaláson Bravery elismerte az emberölés kísérletének vádját. (Reuters, MTI)