Gulyás Gergely döntheti majd el, melyik kerület kaphat útfejlesztési pénzt

POLITIKA
2020 június 26., 11:42

Csütörtökön került fel a parlament honlapjára az a költségvetést módosító, ami alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely ötmilliárd forintot oszthatna szét a budapesti kerületek útfejlesztésére. A G7 megjegyezte, hogy a 23 fővárosi kerület kiadásaihoz képest ez is jelentős tételnek számít.

Hozzáteszik, hogy az összeg közel azonos a kormány által a települési önkormányzatoktól elvont gépjárműadó összegével, mivel ebből a 2018-as pénzügyi évben a kerületek bevétele 5,9 milliárd forint volt. Így tulajdonképpen az elvonások egy részét visszaosztják a kerületeknek.

A javaslat szövege szerint a miniszter a budapesti kerületi önkormányzatok részére útfejlesztések és utak aszfaltozása céljából kérelem nélkül támogatást nyújt, vagyis Gulyás Gergely annak ad az 5 milliárd forintból, akinek csak akar.

Ezeket a forrásokat december 31-ig el kell költeni, ezért a lap szerint a pénzt 2021-ben az tudja ezt elkölteni, aki tulajdonképpen már most a közbeszerzési kiírását készíti elő, hogy tavasszal indulhasson az építkezés, és őszre befejeződhessen.