Horváth Csaba szerint hazudunk, a fővárosi korrupciós bizottság mégis vizsgálni fogja a rejtélyes parkolási szoftver ügyét

Budapest
2020 június 26., 12:17
comments 108

„Ezek a cikkek csak a zavart növelik.”

Így reagált Horváth Csaba, zuglói polgármester legutóbbi parkolós cikkünkre, amiben egy rejtélyes informatikai cégről írtunk, amivel tavasszal kötött szerződést Zugló. A Sessionbase Kft. a parkolás ellenőrzéshez biztosítja az informatikai hátteret.

A megállapodás azért érdekes, mert a szoftver havidíja Zuglóban több, mint a háromszorosa annak, amennyit a cég Ferencvárosban kért, és ötszöröse annak, amennyit az I. kerület fizet. Másfelől pedig pont ez az a cég, amitől Karácsony Gergely zuglói polgármesterként mindenáron szabadulni próbált.

Horváth Csaba Fiala János június 19-ei műsorában hazugnak nevezte írásunkat. Viszont június 24-én Kerpel-Fronius Gábor, főpolgármester-helyettese bejelentette, hogy négy párt javaslatára korrupciós vizsgálóbizottság alakul, ami első körben nyolc ügyet fog vizsgálni. Ezek közül az egyik a fővárosi parkolás körüli visszaélésgyanús ügyek lesznek. Havasi Gábor, momentumos politikus, a vizsgálóbizottság vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta:

„A parkolás a budapesti önkormányzatok pénztemetője. Még a múlt héten is jelent meg olyan cikk, amely újdonságot hozott a történetben: Egy parkolási szoftvert egyes önkormányzatok tízmilliókért, míg mások ennek töredékéért bérelnek (havonta!).”

photo_camera Kerpel-Fronius Gábor és Havasi Gábor bejelentik a korrupciós bizottság felállítását. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A korrupciós bizottsághoz, a többi párttal együtt, Horváth Csaba pártja, a szocialista párt is csatlakozott.

„Olyan ügyeket fogunk vizsgálni, amelyekben okkal feltételezhető, hogy bűncselekmény történt, és feljelentéseket fogunk tenni. A pénznek nincs se szaga, se pártállása – lába viszont, úgy látszik, nagyon is van.” Írja Havasi Facebook-posztjában.

Tehát a cikkünket a frissen felállított korrupciós testület elnöke vizsgálatra érdemesnek tartotta.

Horváth Csaba csak bő féléve Zugló polgármestere, de ezalatt az idő alatt sokadszorra fordul elő, hogy úgy vádolja hazugsággal a tevékenységéről író orgánumokat, hogy érdemben nem cáfolja azokat. Sőt, újabb csúsztatással rontja a helyzetet. Ebben az esetben is ez történt. A Spirit Rádióban az alábbi állítás zavartalanul hangozhatott el:

„Egyetlen helyes megállapítás van a cikkben, hogy tudomásom szerint is ez az egyetlen cég, aki Budapesten szoftvert szolgáltat.”

Horváth szerint szinte az első szótól az utolsóig valótlan a cikkünk, de azt nem mondja meg, hogy mi nem igaz benne. Majd azt állítja, hogy van egy szál helyes megállapítás benne. Mégpedig az, hogy a Sessionbase Kft. az egyetlen cég, amelyik a fővárosban parkolós szoftvert szolgáltat. Ebben az a szép, hogy ilyen állítás nem szerepel a cikkünkben, azért nem, mert ez nem igaz. A fővárosban az Atlasz Informatika Kft-nek, a Komunaldata kft-nek, sőt a Centrum birodalomnak is van ilyen szolgáltatása, Hammurapi program néven.

2019. november elején pár héttel az önkormányzati választás után az új zuglói vezetés rohamtempóban állt neki a parkolási rendszer bővítésének. Akkor azt írtuk, hogy a frissen megválasztott polgármester, Horváth Csaba javaslatára Zugló nyélbe üthet egy újabb négy évre szóló parkolási üzletet Kupper András cégével. Azzal a Kupper Andrással, akit évtizedekkel korábban pont egy zuglói parkolási ügyben több tízezer rendbeli csalás miatt elmarasztalt a bíróság. A polgármester a kerületi lapban reagált cikkünkre:

„Durva hazugságról van szó.”

Majd egyik állításunkat sem cáfolta. Az ügyben sajtótájékoztatót tartott, ahol az üzlet részleteiről kérdeztük. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért vesznek olyan parkolóautomatákat, amiken nem lehet kártyával fizetni. miközben ez lenne a legátláthatóbb és legolcsóbb fizetési mód. A polgármester azt válaszolta, hogy a gépeken technikailag nem megoldható a kártyás fizetés. Hónapokkal később lapunknak elismerte, hogy az automata elvileg képes a bankkártyás fizetésre, csupán a forgalmazótól nem rendeltek rá terminált, de szerinte az autósok nem akarnak kártyával fizetni a parkolásért. Tehát a polgárok a következő évtizedekben is zsáknyi apróval fognak fizetni Zuglóban, (vagy mobiltelefonnal, de ahhoz meg nem szükséges százmilliókért vásárolni és fenntartani automatákat).

photo_camera A Fidelitas parkolóautomatának öltözött. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A zuglói parkolásról szóló cikkek mind ugyanarra a problémára vezethetők vissza: Karácsony Gergely a főpolgármester-választási kampány közepette gondba került. A sajtó azzal volt tele, hogy Zuglóban gazdasági csoda történt: az, hogy pénzt szednek az autósoktól, veszteséget termel a kerületnek.

Valóban gondok voltak a XIV. kerületi parkolási rendszerrel, ami 2017-ben a szocialisták és a fideszesek háttéralkuja révén jött létre. A két párt, szinte koalícióban, csont nélkül szavazta meg a közbeszerzés végeredményét. A probléma gyökere az volt, hogy olyan drágán dolgoztak a magáncégek, amik az üzemeltetést és az ellenőrzést végezték, hogy az felemésztette az összes bevételt, amit az autósok befizettek.

Karácsony Gergelynek, aki a főpolgármesteri székre aspirált, lépnie kellett. Elhatározta, hogy a parkolás ellenőrzését elveszik a magáncégektől, és az önkormányzat a saját kezébe veszi a dolgot. Karácsony stábja rohamtempóban állt neki az átalakításnak, ami viszont nem a Fidesz, hanem sokkal inkább a szocialisták ellenállásába ütközött. A polgármester egy testületi ülésen nyíltan tetemre hívta a háttérből Tóth Csaba által irányított MSZP-seket: „Amennyiben a szocialista frakciónak nincs kellő bizalma az MSZP egykori miniszterelnök-jelöltjében, az MSZP által támogatott zuglói polgármesterben, és az MSZP által támogatott főpolgármester-jelöltben, akkor ne szavazzák meg az előterjesztést!”

photo_camera Tóth csaba szocialista erősember. Fotó: MSZP/Zugló

A szocialisták végül fogcsikorgatva, de rábólintottak Karácsony javaslatát. A folyamat elindult.

A cikkeink arról szólnak, hogy Horváthék hogyan alakítják rohamtempóban vissza azt, ami Karácsonyék átszerveztek, és hogyan hívják vissza azokat a parkolási vállalkozókat, akiktől a korábbi polgármester több-kevesebb sikerrel próbált megszabadulni.

A Sessionbase Kft.-vel kötött szerződés illusztrálja a legjobban ezt a folyamatot. Ugyanis, az informatikai cégtől csak úgy lehetett megszabadulni, ha Zugló, a kerületi szocialisták háta mögött, részt vállal egy új program fejlesztésében. A cél az volt, hogy a havi átalánydíjas rendszer helyett saját szoftvere legyen a kerületnek. És megszűnjön az informatikai magáncégtől való költséges függőség. A programot a Komunáldata kft. emberei legyártották, de Karácsonyék a kampány finisében már nem üzemelték be a rendszert.

Horváth Csaba miután ősszel beült a polgármesteri székbe, havidíjas informatikai rendszerre írt ki pályázatot, amin kizárólag a Sessionbase kft. indult el. A közbeszerzés lezárásakor a testületi ülésen Várnai László, a CivilZugló Egyesület képviselője komoly vádat fogalmazott meg. Szerinte a tender úgy lett kiírva, hogy csak az nincs a feltételek között, hogy S-el kell kezdődnie, és e-vel kell végződnie a nyertes cég nevének.

link Forrás

Zugló visszatért a Sessionbase kft-hez.

Nem csak Zuglóban vet fel kérdéseket a Sessionbase Kft.-vel kötött megállapodás. Józsefvárosban és Újbudán a korábbi vezetés olyan szerződéseket kötött, amiből nem derül ki, hogy havonta mennyit fizetnek az informatikai cégnek. Újbudán a parkolási magáncég üzleti titokra hivatkozva nem adja ki az alvállalkozói szerződését. De a 12. kerületben sem átláthatóbb a helyzet. Ott nem nettó nyolc, hanem annál is magasabb, nettó 14.5 millió forint a Sessionbase-nek fizetett átalánydíj. Összesen 870 millió forintos szerződésről van szó. A kerületi cég, a Fáber kft. ügyvezetője, Wachsler György azt állítja, hogy minden rendben van, viszont a szerződéseket hiába kérjük, több mint három hónapja nem adja ki az önkormányzat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.