Bő egy évszázad után ásnak elő viking hajót Norvégiában

Bő száz év után először egy viking hajó maradványainak feltárásába kezdenek Norvégiában. A hajóra 2018-ban, Gjellestad közelében egy temetkezési helyen bukkantak radarral.

A radarkép a Gjellestad közelében talált viking hajóról.Fotó: Norsk Institut for Kulturminneforskning - közkincs

A húsz méter hosszú hajó a radarkép alapján egyben van, de a tudósok szerint valószínűleg nincs túl jó állapotban, a hajó fa alapanyagának csak egy része maradhatott meg. A modern technológiával viszont Knut Paasche, a Norvég Kulturális Örökség Kutatóintézetének szakértője szerint rekonstruálható lesz az eredeti formája.

Viking hagyományőrző felügyeli a gjellestadi temetkezési helyen talált viking hajóroncs körüli munkálatokat.Fotó: FREDRIK HAGEN/AFP

Ez pedig egyből jelentőssé is teszi a leletet, mivel az országban ezen kívül csupán három, jó állapotban fennmaradt viking hajót találtak.

A gjellestadi temetkezési helyen a hajót rejtő domb mellett több másik temetkezési halmot, illetve hosszú házak romjait is megtalálták a radaros vizsgálatokkal. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.