Bő egy évszázad után ásnak elő viking hajót Norvégiában

Bő száz év után először egy viking hajó maradványainak feltárásába kezdenek Norvégiában. A hajóra 2018-ban, Gjellestad közelében egy temetkezési helyen bukkantak radarral.

A radarkép a Gjellestad közelében talált viking hajóról.Fotó: Norsk Institut for Kulturminneforskning - közkincs

A húsz méter hosszú hajó a radarkép alapján egyben van, de a tudósok szerint valószínűleg nincs túl jó állapotban, a hajó fa alapanyagának csak egy része maradhatott meg. A modern technológiával viszont Knut Paasche, a Norvég Kulturális Örökség Kutatóintézetének szakértője szerint rekonstruálható lesz az eredeti formája.

Viking hagyományőrző felügyeli a gjellestadi temetkezési helyen talált viking hajóroncs körüli munkálatokat.Fotó: FREDRIK HAGEN/AFP

Ez pedig egyből jelentőssé is teszi a leletet, mivel az országban ezen kívül csupán három, jó állapotban fennmaradt viking hajót találtak.

A gjellestadi temetkezési helyen a hajót rejtő domb mellett több másik temetkezési halmot, illetve hosszú házak romjait is megtalálták a radaros vizsgálatokkal. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér