Egyes, leülhet, üzente vidáman Kásler miniszter a lélegeztetőgépek iránt érdeklődő Hadházy képviselőnek

"A védőeszközök beszerzéséről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendszeresen tájékoztatást ad a Parlamentben, így amennyiben Ön részt vesz az üléseken, teljeskörűen tájékozott lehet" - kapta válaszul írásban feltett kérdésére Hadházy Ákos parlamenti képviselő a Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter nevében válaszoló Magyar Levente államtitkártól. Pedig Hadházy nem is az iránt érdeklődött, hogy merre van a bús picsa, ahova elindulhat, hanem hogy "Hány lélegeztetőgép beszerzése történt meg eddig a járványügyi vészhelyzet kapcsán?".

Amire amúgy korántsem olyan egyértelmű a válasz, mint azt Magyar Levente államtitkár sugallta, mi magunk hetek óta hiába érdeklődtünk, és csak Szijjártó valóban gyakori, de sohasem átfogó, legfeljebb éppen aktuálisan beérkezett lélegeztető gépek számát eláruló válaszaiból összeadogatva jutott arra Haszán Zoltán kollégánk, hogy már bőven tízezer körül járunk, mire a héten Menczer Tamás, a külgazdasági és külügyminisztérium Magyar Leventéje egy tévéműsorban el nem árulta, hogy hozzávetőlegesen 16000 darab lélegeztetőgépet vásárolt a minisztérium 300 milliárd forintért, és ebből tízezer érkezett eddig meg.

Ebből két dolog következik: a kormány darabja közelítőleg 19 millió forintért vásárolt lélegeztetőgépeket, vagyis bőven a korábbi piaci átlag felett, amit persze magyarázhat a megugrott kereslet és a versengés a szűkös erőforrásokért. Másrészt az, hogy miközben a járványügyi szakemberek tanácsai alapján Orbán Viktor nyolcezer lélegeztetőgépet gondolt szükségesnek a legrosszabb esetre, a külügyminisztérium a már meglevő kétezer gép mellé nem hat, hanem tizenhatezer darabot rendelt, miközben Magyarországon is beindult az év végéig ezernél több lélegeztetőgép legyártására képes kapacitással a gyártás.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó