Átnevezik a bécsi Szerecsen Gyógyszertárat a Black Lives Matter mozgalom miatt

Fotó: Mohren Apotheke FB

Átkeresztelik a bécsi Mohren-Apotheke-et, azaz a Szerecsen Gyógyszertárat, miután a Black Lives Matter mozgalom aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy a változtassák meg az 1350-ben alapított gyógyszertár nevét és logóját. 

A Mohren az egyik legrégebbi gyógyszertár Bécsben, sokáig a Fekete Etiópnak is hívták, de már évszázadok óta viseli jelenlegi elnevezését. 

A BLM aktivistái nemrégi petíciót írtak ki és aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy változtassák meg a nevet, mert az a faji megkülönböztetésre utal.   

A tulajdonosok egy ideig ellenkeztek, aztán engedtek a nyomásnak. Az MTI tudósítása szerint a gyógyszertárt vezető Teresa Marosi pár napja még úgy nyilatkozott, hogy az elnevezés nem diszkriminatív, mert korában kifejezetten elismerőnek számított, hogy a szerecsenről nevezték el, tekintettel arra, hogy a leghatékonyabb gyógyszerek épp Afrikából illetve keleti országokból származtak. 

A tulajdonos ki is írt egy hosszú szöveget a gyógyszertár bejáratához arról, hogy ugyan az elnevezésben semmi rasszista megkülönböztetésre utalás nincs, de mégis enged a nyomásnak. Jelezte azt is, hogy az adminisztráció hosszabb időt vehet igénybe. 

Az osztrák szociáldemokrata párt,  az SPÖ egyik tagja, a kongói születésű Mireille Ngosso orvos és politikus, Bécs I. kerületének helyettes elöljárója, a Twitteren üdvözölte a döntést. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.