Átnevezik a bécsi Szerecsen Gyógyszertárat a Black Lives Matter mozgalom miatt

Fotó: Mohren Apotheke FB

Átkeresztelik a bécsi Mohren-Apotheke-et, azaz a Szerecsen Gyógyszertárat, miután a Black Lives Matter mozgalom aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy a változtassák meg az 1350-ben alapított gyógyszertár nevét és logóját. 

A Mohren az egyik legrégebbi gyógyszertár Bécsben, sokáig a Fekete Etiópnak is hívták, de már évszázadok óta viseli jelenlegi elnevezését. 

A BLM aktivistái nemrégi petíciót írtak ki és aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy változtassák meg a nevet, mert az a faji megkülönböztetésre utal.   

A tulajdonosok egy ideig ellenkeztek, aztán engedtek a nyomásnak. Az MTI tudósítása szerint a gyógyszertárt vezető Teresa Marosi pár napja még úgy nyilatkozott, hogy az elnevezés nem diszkriminatív, mert korában kifejezetten elismerőnek számított, hogy a szerecsenről nevezték el, tekintettel arra, hogy a leghatékonyabb gyógyszerek épp Afrikából illetve keleti országokból származtak. 

A tulajdonos ki is írt egy hosszú szöveget a gyógyszertár bejáratához arról, hogy ugyan az elnevezésben semmi rasszista megkülönböztetésre utalás nincs, de mégis enged a nyomásnak. Jelezte azt is, hogy az adminisztráció hosszabb időt vehet igénybe. 

Az osztrák szociáldemokrata párt,  az SPÖ egyik tagja, a kongói születésű Mireille Ngosso orvos és politikus, Bécs I. kerületének helyettes elöljárója, a Twitteren üdvözölte a döntést. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér