Koronavírus-számok Magyarországon 12/2/2021
Elhunytak + 218 Σ 34 931
Kórházban - 96 Σ 7 450
Fertőzöttek + 10 466 Σ 1 124 726
Tesztek + 42 035 Σ 8 516 699
Oltottak + 6 336 Σ 6 138 885
A legújabb trendek

DK: Müller Cecília lesz a személyi felelős, ha valaki meghal, amiért a kórházban nem tesztelték

2020 június 28., vasárnap 13:37

Kemény hangú közleménnyel rukkolt elő vasárnap délután a Demokratikus koalíció, közelebbről Varga Zoltán, a Népjóléti Bizottság tagja.

Varga azt írta az MTI-nek küldött közleményében, hogy „Müller Cecília lesz a személyi felelős, ha valaki azért hal meg, mert a kórházak nem tesztelték!”

A párt szerint a „gyenge Orbán-kormány” láthatóan semmit nem tanult a járvány első hullámából, mert

„hiába halhattak meg emberek, valamint alakulhattak ki járványgócok például kórházakban és idősotthonokban amiatt, hogy nem teszteltek időben, Müller Cecília országos tisztifőorvos most azzal fenyegeti a kórházakat, hogy ahol túl sok tesztet végeznek, ott vizsgálatot indítanak, a «felesleges» teszteket pedig ki fogják fizettetni a kórházakkal.”

A DK szerint Müller személyesen lesz felelős, ha valaki azért hal meg, mert a kórházban nem tesztelték. Azt is írja Varga, hogy csak gyáva kormányok gondolkoznak úgy, hogy egy esetleges második hullámot nem megállítani, hanem eltitkolni kell. Szerintük ugyanis tesztelni kéne továbbra is nagy számban, mert csak így követhető a vírus terjedése.

A DK arra a szombati hírre reagált, ami szerint új utasítást adott ki csütörtökön Müller Cecília tisztifőorvos, amiben az áll, hogy a kórházakban „a tervezett egészségügyi beavatkozások esetén a SARS-CoV-2 vírus PCR teszttel történő vizsgálata akkor szükséges és indokolt, ha a beteg az NNK által kiadott eljárásrend szerint COVID-gyanúsnak minősül.” Azaz, ha valamelyik jellemző tünetet produkálja, vagy huzamosabb időt töltött együtt igazoltan fertőzött beteggel.

Az iránymutatás szerint a fertőzés szempontjából magas kockázatúnak minősített beavatkozások esetén sem kell már tesztelni, az aktuális előírás a védőeszközök viselése. Szerepel benne az is, hogy amennyiben nem az NNK protokollja szerint tesztelnek a kórházakban, akkor a kórházaknak kell állniuk a tesztelés költségeit.