Félmillió ember került karantén alá Peking térségében a koronavírus terjedése miatt

Utazás a pekingi metrón koronavírus-járvány idejénFotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun via AFP

Mintegy félmillió ember került vesztegzár alá a Peking térségében kitört újabb járványgóc miatt - közölték a kínai hatóságok vasárnap a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése nyomán. A kínai forrás alapján tudósító APA és az AFP hírügynökség jelentését az MTI közölte vasárnap este. 

A kínai hatóságok jelentése ezzel együtt optimista hangvételű, és azt állítják, a helyzet várhatóan javulni fog, de az év eleji események alapján azért érdemes ezeket a megállapításokat óvatosan értékelni. 

A korlátozások által érintett Anhszin megye 150 kilométerre található Pekingtől. A területet most teljességgel elszigetelik, a lakosoknak pedig az otthonaikban kell maradniuk. Családonként csak egy személy járhat bevásárolni, illetve gyógyszerekért.

Az újabb esetek sokasodása miatt többen a járvány egy újabb hullámától tartanak. A helyzet viszonylag gyorsan eszkalálódott: míg azt megelőzően két hónapon keresztül egyetlen új esetet sem jelentettek a kínai fővárosban, június 11. óta már 311 igazolt fertőzést tartanak nyílván. 

A gyanú szerint a járványgóc epicentruma a Hszinfadi nagybani piac lehet. Ezen a piacon csak az elmúlt egy hónapban mintegy 200 ezer ember fordult meg. A Hszinhua kínai hírügynökség szerint a piacra a anhszin megyei vállalatok szállítottak édesvízi halakat.

 Múlt héten tömegesen végeztek el koronavírus-teszteket Pekingben a nagyobb piacok, éttermek, és futárszolgálatok munkatársainál, és a potenciálisan érintett lakónegyedekben élőket is megvizsgálták. 

A járvány kiindulópontjában, Kínában eddig 84 745 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 4641-en hunytak el a kórban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér