Trump beismerte, hogy vesztésre áll

Több 444 videó?
Szeretném

A Politico több, az elnökhöz közel álló forrásra hivatkozva azt írja, hogy Donald Trump már foglalkozik a gondolattal, hogy mi történik, ha mégsem választják újra az ősszel esedékes amerikai elnökválasztáson. 

Az elnök rendelkezésére álló felmérések is azt jelzik, hogy novemberben Joe Biden lehet a befutó. 

A nyilvánosságra került friss kutatások alapján Trump népszerűségét alaposan megviselte, hogy a kormány képtelen féken tartani a koronavírus-járványt országban, miközben tüntetéssorozat indult útjára George Floyd halála és a rasszista indíttatású rendőri erőszak elharapózása miatt. Még a republikánus érzelmű szavazók egy jelentős része is elfordult az elnöktől.  A CNBC és a New York Times friss számai szerint támogatottsága 40 százalékpont alá esett a Bidennel folytatott küzdelemben. 

Nagy csalódást jelentett (Trump számára is) a március óta tartott első nagygyűlés, amire Oklahomában (Tulsában) került sor, és amin nem sikerült megtölteni az arénát: több ezer szék maradt üresen. 

A lap megjegyzi, hogy Trump kifejezetten enerváltnak tűnt a Fox Newsnak adott csütörtöki interjújában is, ahol arra az egyszerű kérdésre sem tudott egyenes választ adni, hogy milyen céljai vannak a második ciklusra, sőt még célzott is rá, hogy a vereség is benne van a pakliban, mert „vannak, akik egyre kevésbé szeretik a politikáját”. 

A hagyományosan a republikánusok felé hajló csatornán váratlanul nyílt kritikák is érték az elnököt az elmúlt hetekben.  

A Politico több mint fél tucat forrást kérdezett végig az elnöki holdudvar környékén, ez alapján pedig arra jutottak a lap újságírói, hogy Trump motivációi is megcsappantak az elmúlt időszak kudarcai nyomán, a stábnak pedig nincsenek világos elképzelései arról, hogy mire építsék fel a kampányt. 

Egyik korábbi tanácsadója, Sam Nunberg egyenesen úgy nyilatkozott, hogy ha nem változik meg a trend, Trumpnak „jó esélye” van rá, hogy minden idők legrosszabb választási eredményét érje el regnáló elnökként. 

Több forrás szerint Trump elfogadta, és tudja, hogy vesztésre áll, ezért nyitottnak mutatkozik saját stábja átszervezésére, és egy új típusú kampányterv kidolgozására. A Politico szerint veje, Jared Kushner a korábbiaknál várhatóan aktívabb szerepet kap majd a kampány szervezése során, azok után, hogy Trump környezetében a kampányigazgató Brad Parscale-t tették felelőssé a tulsai malőr miatt. Parscale megtarthatja egyelőre posztját, de befolyása gyengülni látszik. 

Azért vannak, akik optimisták maradtak a Trump-csapatban: a kampány csak most kezdődik majd el igazán, és az élő szereplések sokasodásával az elnök többek szerint fog tudni faragni hátrányából a kevésbé meggyőző fellépésű Bidennel szemben, aki a járvány alatt szinte alig jelent meg a nyilvánosság előtt. Emiatt támadni is nehezebb volt, de a Trump-csapat most intenzív negatív kampánnyal készül a 77 éves volt alelnök ellen. (Politico)