Az amerikai legfelsőbb bíróság szerint újra végre lehet hajtani a szövetségi bíróságok halálos ítéleteit

külföld
2020 június 29., 19:49

Ismét végrehajthatnak szövetségi bíróságok által hozott halálos ítéleteket az Egyesült Államokban – döntött a szövetségi legfelsőbb bíróság, ami az alkotmánybíróság szerepét tölti be.

A legfelsőbb bíróság négy halálra ítélt ember ügyvédjeinek beadványára reagálva hozta meg a döntést, érvényben hagyva egy fellebbviteli bíróság ítéletét, ami engedélyezte a halálos ítéletek végrehajtását.

A négy elítéltre gyilkosság miatt mondták ki szövetségi bíróságok a halálos ítéletet. Az elítéltek ügyvédjei azzal érveltek, hogy a halálos injekcióval történő kivégzést nem „szakszerűen”, az előírt és halált okozó szereket nem megfelelően alkalmazva hajtják végre, és ezzel fizikai fájdalmat okoznak az elítéltnek. A halálos ítélet végrehajtását egy alsóbb fokú bíróság leállította, de ezt a döntést a washingtoni fellebbviteli bíróság semmisnek mondta ki április elején.

A szövetségi legfelsőbb bíróság a fellebbviteli bíróság döntését hagyta érvényben. Az indoklásként nyilvánosságra hozott rövid szövegből kiderült: a négy liberális alkotmánybíró közül kettő újabb fellebbviteli bírósági meghallgatást szorgalmazott.

A négy elítéltet júliusban és augusztusban egy indianai szövetségi börtönben végzik majd ki.

A kaliforniai San Quentin börtön kivégzőkamrája, az egyetlen Kaliforniában.
photo_camera A kaliforniai San Quentin börtön kivégzőkamrája, az egyetlen Kaliforniában. Illusztráció: AFP

Bár az egyes amerikai tagállamokban változatlanul hajtottak végre a helyi bíróságok által hozott halálos ítéleteket, a szövetségi kormányzat 2003-ban, George W. Bush elnöksége idején leállította a szövetségi bíróságok által hozott halálos ítéletek végrehajtását. Az ok az ítélet végrehajtásának módja miatt kirobbant vita volt.

De William Barr igazságügyi miniszter tavaly bejelentette: a Trump-kormányzat szorgalmazza a halálbüntetések újbóli végrehajtását. Barr a törvényes rend fenntartásának szükségességével indokolta a szándékot. „Tartozunk annyival az áldozatoknak és a családtagjaiknak, hogy végrehajtjuk az igazságügyi rendszerünk által hozott ítéleteket” – mondta. (MTI)

Kiemelt videóink