Az amerikai legfelsőbb bíróság úgy döntött, alkotmányellenes egy louisianai abortuszkorlátozó törvénye

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 5:4 arányban, mérföldkőnek nevezhető döntéssel alkotmányellenesnek ítélt egy louisianai, abortuszkorlátozó törvényt – írja a BBC.

A törvény előírta, hogy az orvosok egy, legfeljebb 30 mérföldre lévő kórháztól szerezzenek be engedélyt abortuszra, ami a bírók szerint indokolatlan terhet jelentett a nőknek.

Az állam azzal védekezett, hogy a cél a nők egészségének védelme, a törvény ellenzői úgy vélték, rendkívül ritka, hogy a nők abortusz közben komplikációkkal szembesülnek, ráadásul az államban sok kórház valamelyik egyházhoz áll közel vagy konzervatív, így sok orvos kiesik azok köréből, akikhez abortusszal kapcsolatban lehetne fordulni.

John Roberts főbíró csatlakozott a liberális bírókhoz, így kerekedtek felül egy szavazattal az abortuszellenes bírókon.

A bíróság 2016-ban egy hasonló, texasi gyakorlatot is elítélt már – közölték az indoklásban.

Donald Trump hivatalba lépése óta ez az első nagyobb, abortuszügyben hozott legfelsőbb bírósági döntés. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér