Az amerikai legfelsőbb bíróság úgy döntött, alkotmányellenes egy louisianai abortuszkorlátozó törvénye

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 5:4 arányban, mérföldkőnek nevezhető döntéssel alkotmányellenesnek ítélt egy louisianai, abortuszkorlátozó törvényt – írja a BBC.

A törvény előírta, hogy az orvosok egy, legfeljebb 30 mérföldre lévő kórháztól szerezzenek be engedélyt abortuszra, ami a bírók szerint indokolatlan terhet jelentett a nőknek.

Az állam azzal védekezett, hogy a cél a nők egészségének védelme, a törvény ellenzői úgy vélték, rendkívül ritka, hogy a nők abortusz közben komplikációkkal szembesülnek, ráadásul az államban sok kórház valamelyik egyházhoz áll közel vagy konzervatív, így sok orvos kiesik azok köréből, akikhez abortusszal kapcsolatban lehetne fordulni.

John Roberts főbíró csatlakozott a liberális bírókhoz, így kerekedtek felül egy szavazattal az abortuszellenes bírókon.

A bíróság 2016-ban egy hasonló, texasi gyakorlatot is elítélt már – közölték az indoklásban.

Donald Trump hivatalba lépése óta ez az első nagyobb, abortuszügyben hozott legfelsőbb bírósági döntés. (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót