Nem biztos, hogy ki tudja fizetni dolgozóit a Természettudományi Múzeum

KULTÚRA
2020 június 29., 12:21

A Magyar Természettudományi Múzeum igazgatója, Bernert Zsolt körbeküldött egy levelet a dolgozóknak, amiben arról ír, hogy nem biztos, hogy ki fogják tudni fizetni a dolgozók teljes bérét időben, mert a múzeum borzalmas pénzügyi állapotban van, értesült az index.hu.

Bernert szerint egyrészt a koronavírus, másrészt a központi támogatások elvonása vezetett idáig. A kiszivárgott levélben az áll, hogy bár a dolgozók visszatérhetnek a munkába, de a múzeum pénzügyi helyzete koránt sem oldódott meg. Azt írják:

„Ezen törvényi kötelezettségemnek vagyok kénytelen eleget tenni, amikor jelen levelemmel tájékoztatom Önöket, hogy a Múzeum, mint az Önök munkáltatója, a pandémiával összefüggő bevétel-kiesések és a központi támogatás jelentős részének elvonása együttes következményeként olyan pénzügyi kényszerhelyzetbe került, hogy a rendelkezésre álló keretek nem elégségesek a gyűjtemények megóvásához és a működtetéshez, és az Önök által végzett munka megfelelő körülményeinek biztosításához szükséges szolgáltatások ellenértékének valamint az illetmények együttes, határidőben történő teljesítéséhez. ”

Az igazgató beszámol arról, hogy Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára úgy tájékoztatta, hogy a kormány előtt van egy előterjesztés, ami a múzeum működéséhez szükséges forrásokat biztosítaná.

Bernert szerint a múzeum vezetősége mindent megtett, hogy a jelenlegi helyzetet elkerüljék, de egyelőre nem látnak más kiutat, minthogy a működés fenntartásához szükséges pénzt a dolgozók bérkeretéből vonják el.Bernert a levél végén hangsúlyozza, hogy annak tartalma üzleti titok, amit ha valaki mégis kiszivárogtat, akkor az súlyos következményekkel járhat.

Az Index a levél tartalmával kapcsolatban megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de nem válaszoltak a kérdéseikre.

A természettudományi múzeum sorsáról év eleje óta folyik élénebb vita, illetve inkább csak tiltakozás a kormány tervei ellen, mivel januárban kiderült, hogy a nagy multú budapesti múzeumot valamilyen rejtélyes okból Debrecenbe szeretnék költöztetni Orbánék. Három hete Palkovics László miniszter már tényként jelentette be, hogy a múzeum Debrecenbe kerül. Értelmiségiek, múzeumi szakemberek, kutatók tiltakoztak, hiába.