Tényleg Debrecenbe költözteti a kormány a Természettudományi Múzeumot

kultúra
2020 június 10., 06:36

Januárban még csak sajtóhírekben szerepelt, kedden viszont bejelentette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy Budapestről Debrecenbe fogják költöztetni a Természettudományi Múzeumot.

Ez a Debrecen 2030 nevű, 600 milliárd forintos fejlesztési terv bemutatóján derült ki, ahol Papp László fideszes polgármester zászlóshajó-projektnek nevezte a költözést, akárcsak a tervezett új, komolyzenei hangversenyterme és az új villamosvonalat.

Az Index az év elején írt arról, hogy a kormány 2-es típusú határozatot hozott a költöztetésről, amit nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben. Az akkori terv szerint a múzeumnak még ebben az évben ideiglenes helyre kellett volna költöznie a Ludovika épületéből, amit Karácsony Gergely főpolgármester tragikusan rossz döntésnek nevezett. Akkor azt ígérte, tárgyalást kezdeményez arról, hogy inkább Budapesten keressenek új helyszínt a múzeumnak, ezért bármilyen kompromisszumra készek.

Februárban aztán szintén az Index írta meg, hogy a költözés továbbra is napirenden van, de a kormány elvetette az ideiglenes költözést. Később a kormány közölte, hogy csak évek múlva fog a múzeum új, állandó helyére költözni, a debreceni helyszínt viszont ekkor nem említették.

photo_camera Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Természettudományi Múzeumban 2018. április 20-án Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Palkovics az ország egyik „legfőbb városának” nevezte Debrecent, ugyanakkor az MTI tudósítása szerint azt mondta, a kormány fejlesztési politikája nem tesz érdemi különbséget a kis- és a nagy települések között. Fontos célnak nevezte, hogy „Debrecen belátható időn belül ne csak a keleti régió, hanem a szomszédos országok számára is igazodási pont legyen”.

A program keretében bővítik a repülőteret, és folytatják a várost elkerülő keleti körgyűrűt is. Palkovics elmondása szeint három projektciklust terveznek: a 2021 és 2023 közötti ciklusban 50 milliárd forint költségvetési támogatást nyújtanak majd városi és egyetemi infrastruktúra-fejlesztésekre.