Mészáros Lőrinc pénzével indított médiavállalkozást Vaszily Miklós

Média
2020 június 29., 07:36

Friss médiacég alapításában vett részt pár héttel ezelőtt az a Vaszily Miklós, aki márciusban szerezte meg az Index hirdetéseit és pénzügyeit menedzselő Indamedia Kft. 50 százalékos részesedését - írja a G7. A Progress Média Hungary nevű új cégben nem is annyira az az izgalmas, hogy Vaszily mellett ki a másik tulajdonosa, hanem az, hogy az kinek a pénzét forgatja.

A G7 tényfeltáró cikke szerint a májusban bejegyzett Progress alapításakor az egyik tulajdonos Vaszily volt, míg a másikegy olyan társaság, aminek a két tulajdonosa Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, Tima János, illetve a Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmához köthető CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagja, Fedák István. Tima együtt ül Vaszilyval a TV2 igazgatóságában is.

Alig egy hónap elteltével a Tima-féle tulajdonostárs eladta a részét a vadonatúj cégben a Bizalom Vagyonkezelő Kft-nek, aminek egy Nagy László nevű szekszárdi vállalkozó mellett szintén Tima a tulajdonosa. Csakhogy a Bizalom esetében speciel nem a tulajdonosa az érdekes, hanem az, hogy kinek a pénzét kezeli. A cég ugyanis egy úgynevezett bizalmi vagyonkezelő.

A bizalmi vagyonkezelők olyan cégek, amik valaki más rájuk bízott vagyonát kezelik, jellemzően úgy, hogy sosem derül ki, ki biztosította a pénzt és ki a kedvezményezett. Ebben az esetben viszont egy cégbíróságnak benyújtott dokumentumból ritka esetként egyértelműen kiderült, hogy kicsoda az úgynevezett vagyonrendelő - aki a pénzt adja - és a kedvezményezett. Mindkettő Mészáros Lőrinc.

Azt is tudni lehet, hogy Mészáros eddig 500 millió forintot rakott a Bizalomba.

A G7 elérte a Progress Media ügyvezetőjét, Kovács Gergelyt, aki egyébként ugyanezt a pozíciót tölti be a közmédia és a TV2 csoport reklámjait értékesítő Atmedia anyacégénél, a Visus Investnél. Kovács a gazdasági lapnak azt állította, hogy

A Progress Media sem az Index vagy az Indamedia, sem a TV2 körül nem fog szerepet vállalni, a cég ugyanis tévéműsor-gyártásra készül.