A Paks II. Zrt. beadta az Országos Atomenergia Hivatalnak a két új blokk létesítésiengedély-kérelmét

energia
2020 június 30., 13:23

A Paks II. Zrt. benyújtotta a két új blokkra vonatkozó létesítésiengedély-kérelmet a nukleáris hatóságnak – közölte Süli János tárca nélküli miniszter Pakson, ahol elsőként a térség polgármestereinek tartott fórumon számolt be a lépésről.

A miniszter azt mondta, a dokumentáció alátámasztja, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és EU-s szabályoknak, biztonsági követelményeknek. A Portfolio azt írja, hogy a dokumentáció 283 ezer oldalas.

A Paks II. Zrt. ma ütemterv szerint nyújtotta be az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a két új paksi blokkra vonatkozó létesítésiengedély-kérelmet. Az OAH visszaigazolása a dokumentáció befogadásáról a fórum közben meg is érkezett, amit Süli János történelmi pillanatnak nevezett.

A paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: két, a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200-as 3+ generációs blokk épül Pakson, a meglévő egységektől északra. Ez egy továbbfejlesztett, harmadik generációs blokktípus, aminek tervezésekor a biztonságnövelés hangsúlyos szerepet kapott – mondta.

A biztonságot aktív, energiabetáplálást igénylő, és passzív, funkciójukat emberi közreműködés nélkül, fizikai törvényszerűségek alapján ellátni képes biztonsági rendszerek garantálják. Alkalmaznak több, a nyomottvizes technológiájú blokkoknál újdonságnak számító műszaki megoldást is, mint például az utasszállító repülőgép rázuhanásának is ellenálló kettősfalú konténment, az olvadékcsapda és a hidrogénkezelésre szolgáló rekombinátorok – mondta Süli János.

A miniszter a 47 települést magába foglaló Paksi Társadalmi Tanács (PTT) ülésén és az azutáni sajtótájékoztatón azt mondta, az OAH-nak átadott dokumentáció azt támasztja alá, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és EU-s szabályoknak, biztonsági követelményeknek.

Azt mondta, az engedélyezési dokumentáció ellenőrzésére a hatóságnak 12 hónapja van, amit 3 hónappal meghosszabbíthat. Az OAH a bírálatba a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségen keresztül nemzetközi szakértőket is bevon. Eközben változatlanul intenzív lesz a kapcsolattartás az OAH-val, a hatóság az értékelés során további adatokat, információt kérhet a projektcégtől – mondta Süli.

Az Európai Bizottság döntése alapján a létesítésiengedély-kérelem benyújtása után 3 hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését – közölte Süli János. Azt mondta, a bírálatra ebben az esetben 3 hónapja van az OAH-nak, így az engedélyek birtokában akár 2021 elején elkezdődhetnek a létesítést megelőző területelőkészítő földmunkák. A főépület építéséhez az engedélyt 2021 őszén kaphatja meg a társaság.

Süli János azt mondta, folyamatos a munka a felvonulási területen: elkészült a transzformátorállomás, szerkezetkész a megrendelőnek és a fővállalkozónak készülő két irodaház, illetve az üzemi konyha és étkező. Hamarosan kezdődik az Erőmű-beruházási Központ kivitelezése is, közvetlenül az új blokkok helyszíne mellett, emellett jól halad az a terület-előkészítési munka, aminek zárásaként az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. átadja az új blokkok területét a projektcégnek.

A két új egység megépítése Süli János szerint komoly lehetőség a térségnek, rengeteg kapcsolódó beruházásra kerül sor: utakat, lakásokat, üzemcsarnokokat építenek, fejlesztéseket végeznek az egészségügy, az oktatás terén és sok más szolgáltatási területen. A beruházáshoz kapcsolódóan egy komplex, összehangolt fejlesztési programot valósítanak meg a térség felzárkóztatásáért.

Süli János a Paks II. projekt jelentőségéről azt mondta: a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások megfizethető áron jussanak klímabarát villamos energiához, télen-nyáron, az időjárás alakulásától függetlenül, a nap 24 órájában.

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy 2015-ben, a projekt környezetvédelmi engedélyezésekor egy több mint 40 állomásos fórumsorozatot tartottak a térségben. A kedvező tapasztalatok alapján úgy döntöttek, a mostani jelentős állomásnál is felkeresik a környék településeit, hogy az ott élők első kézből kaphassanak tájékoztatást a Paks II. projektről.

Közérthető lakossági tájékoztató kiadvány is készül, amit a Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település minden háztartásába eljuttatnak. A létesítésiengedély-kérelemről szóló kb. 100 oldalas összefoglalót szintén közzéteszik a Paks II. Zrt. honlapján. (MTI)