Guillotine-t állított egy csapat tüntető Jeff Bezos Washington DC-beli háza elé

külföld
2020 június 30., 13:19

A Twitteren terjedő videók alapján egy guillotine-szerű szerkezetet állított egy csapat tüntető Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa Washington DC-beli rezidenciája elé.

Az esetről a Rupert Murdoch médiamágnás médiabirodalmába tartozó New York Post című tabloid és a konzervatív Fox News tévécsatorna számolt be először. Ezek szerint Bezos háza elé vasárnap estére szerveződött tüntetés, „Bontsuk le a jelent, építsük újra a jövőt!” címmel. A tüntetők azzal vádolják az Amazont, hogy „együttműködik a rendőrséggel a megfigyelésünkben, és rasszista félelemkeltéssel él a profit nevében”. És elítélték azt is, hogy a vállalat elbocsájtotta a márciusban egynapos sztrájkot szervező dolgozóját, Chris Smallst (ami miatt Tim Bray, az Amazon Web Services alelnöke és vezető mérnöke is távozott korábban). „Csatlakozz, hogy most elmondjuk Jeff Bezos-nak: ami sok, az sok!” - írták.

A guillotine előtt egy transzparens volt olvasható: „Támogasd a szegény közösségeket, ne a gazdag embereket” felirattal.

Hogy Bezos az otthonában volt-e az akció közben, nem lehet tudni. A milliárdosnak több más helyen, például Manhattan egyik felkapott negyedében is van háza.

Bezos egyébként a hónap elején maga is beállt a korszellemet érző cégvezetők sorába, és azt nyilatkozta a George Floyd halála miatt indult antirasszista mozgalommal kapcsolatban: az Amazon „boldogan veszít el olyan vásárlókat, akik nem támogatják a Black Lives Matter mozgalmat”.