NAV: Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni

ÉLET
2020 június 30., 10:56

Célszerű tájékozódni a nyaralás előtt az utazással összefüggő szabályokról, írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mely szerint az EU tagállamaiban változatos szabályok vonatkoznak a nem kereskedelmi céllal vásárolt termékek ki- és behozatalára. "Vannak olyan áruk, amelyek korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek, például a védett állat- és növényfajok, gyógyszerek és fegyverek, alkohol és dohánytermékek" - írják.

A hatóság azt tanácsolja, hogy a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek érdemes igazolást kérniük az orvosuktól, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásra. Az EU-n belül házikedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldi utazásra, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki.

Speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra, azok egyedeire, részeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos. Ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél, vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható.

A jövedéki termékek EU-n belüli szállításához nem kell külön engedély, de mennyiségi korlátozások vannak: magánszemély saját célra legfeljebb 800 szál cigarettát, 200 szál szivart, 110 liter sört, 90 liter bort vagy pezsgőt vihet magával. Üzemanyagból járművenként legfeljebb tíz liter vihető be kannában. (Via MTI)