Többen meghaltak Etiópiában egy híres énekes meggyilkolása miatt kitört tüntetéseken

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egészségügyi források közölték, hogy hárman életüket vesztették, és többen súlyosan megsérültek Etiópiában az oromo népcsoporthoz tartozó egyik ismert énekes meggyilkolása miatt kitört tüntetéseken.

„Sok az áldozat, többen közülük lőtt sebet kaptak. Három páciens meghalt, és néhány állapota válságos” – mondta Deszalegn Fekadu, a központi fekvésű Adama városának egyik sebésze az AFP-nek.

A 34 éves énekest, Hahalu Hundesszát a fővárosban, Addisz-Abeba Gelan Condominiums nevű külvárosában lőtték agyon hétfő este. Sokan úgy tartották, hogy Hundessza a zenéjével a kormány által elhanyagolt legnagyobb etiópiai népcsoport, az oromók jogaiért küzdött. Korábban azt mondta, halálos fenyegetéseket kapott.

Az eset zavargásokba torkolló tüntetéseket váltott ki. Megmozdulások voltak Addisz-Abebában is. A DPA német hírügynökség tudósítója szerint a hatóságok az ország egyes részein felfüggesztették az internetszolgáltatást, miközben a tiltakozók eltorlaszolták a főbb útvonalakat, és gumiabroncsokat égettek. Az etióp főváros egén füstöt lehetett látni.

Az ismert énekes halálának körülményeit egyelőre homály fedi, az addisz-abebai német nagykövetség szerint Hundessza hívei a biztonsági erőket okolják a történtekért politikai indítékot sejtve a tett mögött.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök, aki egyébként szintén az oromo népcsoporthoz tartozik, bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak a gyilkossági ügyben.

Abij Ahmed 2018 áprilisában került hatalomra az Oromia és Amhara régiókban zajlott tüntetéshullám után, miután az elődje lemondott. Hundessza, aki korábban politikai fogoly volt, a 2018-as tüntetésekkel vált ismertté.

A reformer kormányfő tavaly annak elismeréseként kapta meg a Nobel-békedíjat, hogy Iszajasz Afeverki eritreai elnökkel véget vetett a 20 éves konfliktusnak a két szomszédos ország között. De az országában az etnikai feszültségek és konfliktusok újra nőnek. (BBC, MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót