A munkaképes amerikaiak alig több, mint fele dolgozik csak

külföld
2020 július 01., 07:21

A teljes felnőtt lakosság alig több, mint felének: 52,8 százalékának van jelenleg munkája - írja az USA Munkaügyi Statisztikai Hivatalának (Bureau of Labour Statistics) adataira hivatkozva az Axios.

Az utolsó olyan hónapban, amit nem érintett a koronavírus-járvány: januárban ez az arány 61,2 százalék volt. A közel tíz százalékos visszaesést a járványügyi korlátozások miatti gazdasági leállásnak tulajdonítják az elemzők.

Az amerikai társadalomban a keresők-eltartottak aránya 2000 áprilisában volt a legjobb a statisztikák szerint: akkor a teljes munkaképes korú felnőtt népesség 64,7 százalékának volt munkája.

Fontos hozzátenni, hogy ebben a statisztikában csak dolgozók és nem dolgozók szerint tartják nyilván az embereket, utóbbiak között nem különböztetik meg, ki az, aki azért nem dolgozik, mert nem talál munkát, és ki, aki azért nem, mert valamiért (például kisgyermek-gondozás miatt) egy időre kiesett a munkaerő-piacról.

Ha az amerikai gazdaság újra el akarja érni a 2000 áprilisi foglalkoztatási szintet, ahhoz körülbelül 30 millió új munkahely teremtésére van szükség - kommentálta Torsten Sløk, a Deutsche Bank vezető elemzője az adatokat az Axiosnak.