A VIII. kerületi önkormányzat 50 milliós büntetést kapott, amiért a polgármester lecserélte a közétkeztetési céget

Elmarasztalta Pikó András vezette VIII. kerületi önkormányzatot a közétkeztetési szolgáltató rendkívüli leváltásért a Közbeszerzési Döntőbizottság, írja a Napi.hu. A lap szerint Pikó András polgármester vészélyhelyzetben hozott döntése miatt a kerület 50 milliós büntetést kapott. A hatóság kedden meg is semmisítette a VIII. kerületi önkormányzat járványhelyzet alatt hozott döntését.

A lap emlékeztetett, hogy Pikó a régi közétkeztetési szolgáltatót, a Klassz Menza Kft.-t, és a külföldi tulajdonú Eurest Étteremüzemeltető Kft.-re cserélte le átmenetileg, egy új tender lebonyolításáig. A szerződés értéke 266 millió forint volt. Megemlítették, hogy nemrég a Nébih  nyomonkövethetetlen és romlott élelmiszert talált az Eurestnél.

Korábban a kispesti önkormányzat pont amiatt kapott 100 milliós bírságot, mert verseny nélkül szerződött le egy olyan céggel, aminek a Klassz Menza Kft. volt az alvállalkozója. A cég mögött pedig ugyanaz a tulajdonosi kör áll, amiről a G7 a kispestihez hasonló kőbányai közétkeztetési tendernél azt írta, hogy kapcsolatba hozható Mészáros Lőrinccel.

Pikó AndrásFotó: botost/444.hu

Május végén a Pikó András azt írta, hogy azért kellett érvénytelenné nyilvánítani az előző szolgáltatóval kötött szerződést, mert „a helyzet, amivel szembesültem, nem ad teret mérlegelésre, hogy fenntartunk-e egy törvénysértő állapotot, vagy sem: azonnali intézkedést követelt. A polgármester nem hunyhat szemet egy törvénysértő állapot felett, annak a megszüntetése nem tűrhet halasztást”. Hozzátette, hogy „a váltás elsődleges oka az előző szerződés érvénytelenségét megalapozó törvénysértő helyzet megszüntetése, az önkormányzat számára elsődleges szempont kell legyen, hogy a közétkeztetésben részt vevők jobb minőségű és kedvezőbb árú szolgáltatásban részesüljenek”.

De a közbeszerzési hatóság elmarasztaló határozata szerint a józsefvárosi önkormányzatnak nem volt jogalapja arra, hogy rendkívüli sürgősségre hivatkozva hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást bonyolítson le a szolgáltató kiválasztására, az eljárást nyílt, meghívásos vagy tárgyalásos formájában is lebonyolíthatta volna, az azokra előírt határidők tarthatók lettek volna a régi közétkeztetési szolgáltató szerződésének felmondási ideje alatt. 

A büntetésre Pikó András az oldalán úgy reagált, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat fenntartja, hogy jogszerűnek tekinti saját eljárását és keresi a döntőbizottság határozatával szembeni jogorvoslat lehetőségét. Emlékeztetett, hogy az átmeneti közétkeztetési szerződésre azért volt szükség, mert bebizonyosodott, hogy érvénytelen a korábbi kerületi közétkeztetési szerződés. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó