Eltávolítanak egy bostoni szobrot, amelyen egy felszabadított, fekete rabszolga térdel Lincoln elnök lábainál

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egyhangúlag támogatta a bostoni művészeti bizottság az „Emancipációs emlékmű” eltávolítását, amelyen egy felszabadított fekete rabszolga, Alexander Archer alakja térdel Abraham Lincoln elnök lábainál. Az 1879-ben készült, Boston belvárosában található szobor egy replika, az eredetijét 1876-ban állították fel Washigtonban.

Fotó: JOSEPH PREZIOSO/AFP

A szobrot jóformán a felállítása óta kritizálták, de a szobordöntési hullám hatására június elején egy bostoni színész-aktivista, Tory Bullock online petíciót indított az eltávolítására, amit több mint 12 ezren írtak alá. Ezt két nyilvános közmeghallgatás követte, ezután hozták meg a döntést. 

A CNN által idézett közlemény szerint „a bostoniak generációk óta kérték a szobor eltávolítását, mert rasszista módon ábrázol egy fekete férfit. Sokan úgy érzik, a szobor úgy tesz, mintha egyetlen ember vetett volna véget a rabszolgaságnak, és félrevezető módon mutatja be az Egyesült Államok komplex történelmét”. 

Martin Walsh bostoni polgármester is támogatja a döntést: azt mondta, sok helyi lakos és Bostonba látogató embert rosszul érintett, hogy a szobor bagatellizálja a feketék abolicionista mozgalomban betöltött szerepét. 

Egyelőre nem tudni, pontosan mikor távolítják el a szobrot, és az sem tisztázott, hová kerül majd, de a bizottság azt ígérte, nyilvános helyet keresnek neki, ahol új kontextust adhatnak a műnek. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó