Öt napig volt oktatási miniszter Brazíliában, máris lemondott, mert hazudott a végzettségéről

külföld
2020 július 01., 16:42

Alig lépett hivatalba, kedden máris lemondott Brazília oktatási minisztere, a közgazdász végzettségű egykori haditengerész, Carlos Decotelli, miután

az üzleti magániskola, ahol állítása szerint tanult, tagadta, hogy valaha a diákjuk lett volna.Sőt, ugyanez az iskola a mesterdiplomája plagizálásával vádolta a miniszert, egy argentin és egy német egyetem pedig közölte, hogy állításával ellentétben Decotelli sosem végzett náluk PhD és posztdoktori képzést. Az öt napig hivatalban levő miniszter azt mondta, a magániskola hazugságai miatt volt kénytelen távozni, írja a Guardian.

photo_camera Balra Jair Bolsonaro elnök, jobbra Decotelli Fotó: MARCOS CORREA/AFP

Amellett, hogy Decotelli közröhej tárgya lett a brazil Twitteren, néhányan felvetették, hogy - Jair Bolsonaro elnök első fekete minisztereként - vajon miért kellett lemondania, ha más, hasonló dolgokkal vádolt fehér kormánytagok a helyükön maradhattak.

Decotelli elődje, Abraham Weintraub júniusban mondott le, miután nyomozást indítottak ellene rágalmazás és online dezinformációs kampányok szervezése miatt. Ezután az Egyesült Államokba menekült, ahol valószínűleg diplomata útlevele segítségével a kötelező hatósági karantént is sikerült elkerülnie. Weintraub korábban a helyesírási hibái mellett is felhívta magára a figyelmet, hogy összekeverte Franz Kafkát egy libanoni húsétellel, a kaftával. Mindezek ellenére Weintraub könnyen a Világbank vezető beosztású munkatársa lehet Amerikában, ami ellen már petíciót is indítottak.