Öt napig volt oktatási miniszter Brazíliában, máris lemondott, mert hazudott a végzettségéről

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Alig lépett hivatalba, kedden máris lemondott Brazília oktatási minisztere, a közgazdász végzettségű egykori haditengerész, Carlos Decotelli, miután

az üzleti magániskola, ahol állítása szerint tanult, tagadta, hogy valaha a diákjuk lett volna.Sőt, ugyanez az iskola a mesterdiplomája plagizálásával vádolta a miniszert, egy argentin és egy német egyetem pedig közölte, hogy állításával ellentétben Decotelli sosem végzett náluk PhD és posztdoktori képzést.  Az öt napig hivatalban levő miniszter azt mondta, a magániskola hazugságai miatt volt kénytelen távozni, írja a Guardian. 

Balra Jair Bolsonaro elnök, jobbra DecotelliFotó: MARCOS CORREA/AFP

Amellett, hogy Decotelli közröhej tárgya lett a brazil Twitteren, néhányan felvetették, hogy - Jair Bolsonaro elnök első fekete minisztereként - vajon miért kellett lemondania, ha más, hasonló dolgokkal vádolt fehér kormánytagok a helyükön maradhattak. 

Decotelli elődje, Abraham Weintraub júniusban mondott le, miután nyomozást indítottak ellene rágalmazás és online dezinformációs kampányok szervezése miatt. Ezután az Egyesült Államokba menekült, ahol valószínűleg diplomata útlevele segítségével a kötelező hatósági karantént is sikerült elkerülnie. Weintraub korábban a helyesírási hibái mellett is felhívta magára a figyelmet, hogy összekeverte Franz Kafkát egy libanoni húsétellel, a kaftával. Mindezek ellenére Weintraub könnyen a Világbank vezető beosztású munkatársa lehet Amerikában, ami ellen már petíciót is indítottak. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér