Régészeti kutatásba kezdett a regéci várban a Nemzeti Múzeum

TUDOMÁNY
2020 július 01., 14:01

A regéci vár középső várának keleti részét és 16. századi, emeletes reneszánsz palotáját tárja fel a Magyar Nemzeti Múzeum jelenleg zajló ásatása. A feltárás része a regéci vár szlovák-magyar interregionális együttműködés keretében történő rekonstrukciónak.

Az ásatás során kibontott kövekből falakat emelnek, a vár palotája alatt beomlott, nagy alapterületű pince pedig egyre mélyül - magyarázta az MTI-nek a Nemzeti Múzeum. Közben a vár „szigorú szabályok mellett” folyamatosan látogatható.

A regéci vár a történeti Abaúj megye délkeleti részén, a Zempléni-hegységben helyezkedik el. Jelenleg közigazgatásilag Mogyoróska külterülete, az állam tulajdona, de a várat Regéc önkormányzata üzemelteti.

A regéci vár a 13-14. század fordulóján épülhetett a szarv formát idéző, nagyjából észak-déli irányú hegyre; Mátyás uralkodásáig többnyire királyi kézben volt. A 15. században az épületegyüttes már a Várhegy teljes platójára kiterjedt, magába foglalta a felső, a középső és az alsó várat. A 16-17. században a középső vár területére reneszánsz kőfaragványokkal díszített palotaépületeket emeltek.

Az erődítmény a török hódítás korában biztonságos lakhelyet nyújtott számos főúri családnak, végül a 17. század közepén a Rákócziak birtokába került. Regéc legfényesebb időszakát a Rákóczi-család két nagyasszonya, Báthory Zsófia és Zrínyi Ilona alatt élte. A várat Thököly fejedelemségének összeomlása után Caprara császári tábornok a Habsburgok haditanácsának döntése értelmében 1686-ban gyújttatta fel és tette védhetetlenné.

A vár feltárása és állagvédelme már több mint húsz éve zajlik, de a helyreállítási munkákat 2015-ben kezdték meg. Az első nagy rekonstrukciós ütemben elkészült a felsővár tornyának teljes, épületeinek részleges rekonstrukciója és konzerválása, és fogadóépület létesült a vár előtt. A második helyreállítási ütemben helyreállítják a középső vár keleti részét és újjáépül egy 16. századi, emeletes reneszánsz palota. A projekt összköltsége több mint 423 millió forint. (MTI)