A bíróság szerint nem követett el közösség tagja elleni erőszakot a férfi, aki lesodorta a kipát egy rabbi fejéről

bűnügy
2020 július 02., 05:06

A Pest Központi Kerületi Bíróság elsőfokon ítéletet hirdetett annak a 45 éves férfinak az ügyében, aki 2017. júliusában Budapest XIII. kerületében egy volt kollégáját bántalmazta, valamint 2018. áprilisában az Örs Vezér terén található bevásárlóközpontok egyikének üzletében egy külföldi illetőségű rabbi fejéről lesodorta a kipát miközben egyértelműen felismerte, hogy annak viselője vallási közösséghez tartozik.

A bíróság a vádlottat a volt kollégája bántalmazása miatt súlyos testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, míg a másik tényállás esetében a bűncselekményét közösség tagja elleni erőszak bűntette helyett becsületsértés vétségének minősítette és őt a két bűncselekmény miatt 3 év próbára bocsátotta.

A bíróság szóbeli indokolása szerint a rabbi fejéről a kipa lesodrása ugyan kihívóan közösségellenes volt és azt a vádlott megállapíthatóan vallási közösséghez tartozás miatt követte el, azonban egy további büntető törvényben rögzített tényállási elem, azaz a magatartás riadalom keltésére alkalmassága nem valósult meg, ezért a férfi cselekménye nem bűntettnek, csak az enyhébb megítélésű becsületsértés vétségének minősül.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint a vádlott magatartása nemcsak alkalmas volt a riadalom keltésére, hanem az az érintett esetében ténylegesen be is következett, így a közösség tagja elleni erőszak bűntette maradéktalanul megvalósult. Erre figyelemmel az ügyész a bírósági ítélettel szemben eltérő jogi minősítés és súlyosabb büntetés, konkrétan végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében a vádlott terhére fellebbezést jelentett be.