A bíróság szerint nem követett el közösség tagja elleni erőszakot a férfi, aki lesodorta a kipát egy rabbi fejéről

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Pest Központi Kerületi Bíróság elsőfokon ítéletet hirdetett annak a 45 éves férfinak az ügyében, aki 2017. júliusában Budapest XIII. kerületében egy volt kollégáját bántalmazta, valamint 2018. áprilisában az Örs Vezér terén található bevásárlóközpontok egyikének üzletében egy külföldi illetőségű rabbi fejéről lesodorta a kipát miközben egyértelműen felismerte, hogy annak viselője vallási közösséghez tartozik.

A bíróság a vádlottat a volt kollégája bántalmazása miatt súlyos testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, míg a másik tényállás esetében a bűncselekményét közösség tagja elleni erőszak bűntette helyett becsületsértés vétségének minősítette és őt a két bűncselekmény miatt 3 év próbára bocsátotta.

A bíróság szóbeli indokolása szerint a rabbi fejéről a kipa lesodrása ugyan kihívóan közösségellenes volt és azt a vádlott megállapíthatóan vallási közösséghez tartozás miatt követte el, azonban egy további büntető törvényben rögzített tényállási elem, azaz a magatartás riadalom keltésére alkalmassága nem valósult meg, ezért a férfi cselekménye nem bűntettnek, csak az enyhébb megítélésű becsületsértés vétségének minősül.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint a vádlott magatartása nemcsak alkalmas volt a riadalom keltésére, hanem az az érintett esetében ténylegesen be is következett, így a közösség tagja elleni erőszak bűntette maradéktalanul megvalósult. Erre figyelemmel az ügyész a bírósági ítélettel szemben eltérő jogi minősítés és súlyosabb büntetés, konkrétan végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében a vádlott terhére fellebbezést jelentett be.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér