A népszavazók 78 százaléka szeretné, ha Putyin még sokáig hatalmon maradna

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A szavazatok 98 százalékának összesítésekor már kijelenthető, hogy Vlagyimir Putyin alkotmányozó népszavazási kísérlete a számára remélt eredménnyel végződött, és a szavazók 78 százaléka támogatta, hogy akár 2036-ig hatalomban maradhasson. 

A jelenlegi orosz törvények szerint Putyin a 2024-ben lejáró elnöki ciklusa után nem indulhatott volna úja az elnökválasztáson, de az alkotmánymódosítása el fogja törölni az eddigi ciklusait, és gyakorlatilag nulláról kezdve, még akár két, hat éves ciklust is vállalhat. 

Mint a BBC cikke megjegyzi, a hét napon át zajló szavazást nem követték nyomon független megfigyelők, és az új alkotmány szövege közben már a végeredmény kihirdetése előtt megjelent egyes könyvesboltokban. 

A népszavazást kritizálták az ismertebb orosz ellenzékiek, szerintük ez egyáltalán nem tükrözi az orosz társadalom valós véleményét. A választási bizottság szerint 64 százalékos volt a részvétel, és nem történt semmilyen incidens, ami miatt kétségbe lehetne vonni a szavazás végeredményét. Egy független orosz szervezet, a Golos viszont azt közölte, hogy legalább 2100 bejelentést kaptak különféle visszaélésekről. 

Az alkotmánymódosítás több mint 200 rendelkezést tartalmaz, többek között az azonos neműek közötti házasságot is alkotmányosan tiltják majd be ezentúl.  Az orosz törvényhozás két háza már elfogadta a módosítást, de Putyin népszavazással akarta legitimálni a törekvéseit, amit eredetileg áprilisban tartottak volna meg, de a koronavírus miatt el kellett halasztani. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér