Karácsony felszólította a budapesti parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a költségvetést

Karácsony Gergely a központi költségvetés elfogadása előtt nyílt levelet írt a budapesti választókörzetekben megválasztott országgyűlési képviselőknek, amiben hosszan fejtegette, milyen súlyos hatásuk lehet az elvonásoknak a járványhelyzet miatt egyébként is nehéz helyzetbe került fővárosra. A főpolgármester szerint „a rendszerváltozás óta először történik, hogy a központi költségvetés által a fővárosnak nyújtott támogatások és a fővárost érintő elvonások egyenlege negatív” lesz. Hozzátette, hogy  „minden Budapesten megtermelt 100 forintból ma több mint 97 forintot elvon az állam. Ez a legnagyobb arányú elvonás a régióban, de Európa nagyvárosai között is”.

Egyben rövidlátónak, szakmaiatlannak és súlyosan felelőtlennek nevezte azokat a kormányzati érveket, amelyek a városvezetést az államkötvényben tartott pénz felhasználására ösztönöznék.

De kitért arra is, hogy „a kormány úgy akarja elvonni az önkormányzatoktól, köztük a fővárosi kerületektől a gépjármű adóból származó teljes bevételt, hogy közben az abból finanszírozott feladatot, az utak, parkolók fejlesztésének, karbantartásának költségeit az önkormányzatoknál hagyja”.

Mivel Karácsony úgy látja, hogy „ez a költségvetés azonban súlyosan sérti a főváros érdekeit, jelentős károkat okoz a budapestieknek”, a budapesti képviselőket arra szólítja fel, hogy a pénteki szavazáson utasítsák el a költségvetési törvényjavaslatot. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.