Karácsony felszólította a budapesti parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a költségvetést

2020 július 2., csütörtök 14:01

Karácsony Gergely a központi költségvetés elfogadása előtt nyílt levelet írt a budapesti választókörzetekben megválasztott országgyűlési képviselőknek, amiben hosszan fejtegette, milyen súlyos hatásuk lehet az elvonásoknak a járványhelyzet miatt egyébként is nehéz helyzetbe került fővárosra. A főpolgármester szerint „a rendszerváltozás óta először történik, hogy a központi költségvetés által a fővárosnak nyújtott támogatások és a fővárost érintő elvonások egyenlege negatív” lesz. Hozzátette, hogy minden Budapesten megtermelt 100 forintból ma több mint 97 forintot elvon az állam. Ez a legnagyobb arányú elvonás a régióban, de Európa nagyvárosai között is”.

Egyben rövidlátónak, szakmaiatlannak és súlyosan felelőtlennek nevezte azokat a kormányzati érveket, amelyek a városvezetést az államkötvényben tartott pénz felhasználására ösztönöznék.

De kitért arra is, hogy „a kormány úgy akarja elvonni az önkormányzatoktól, köztük a fővárosi kerületektől a gépjármű adóból származó teljes bevételt, hogy közben az abból finanszírozott feladatot, az utak, parkolók fejlesztésének, karbantartásának költségeit az önkormányzatoknál hagyja”.

Mivel Karácsony úgy látja, hogy „ez a költségvetés azonban súlyosan sérti a főváros érdekeit, jelentős károkat okoz a budapestieknek”, a budapesti képviselőket arra szólítja fel, hogy a pénteki szavazáson utasítsák el a költségvetési törvényjavaslatot.