Több bolgár képviselőt is megbírságoltak, amiért nem hordtak maszkot a parlamentben

2020 július 2., csütörtök 17:27

Pénzbüntetéssel sújtottak csütörtökön kéttucat bolgár parlamenti képviselőt, mert nem viselték a koronavírus-járvány miatt előírt szájmaszkot a törvényhozás épületében. Az egészségügyi ellenőrök a csütörtökön a 240 fős parlament 24 tagjának adták át a 300 leva (54 ezer forint) bírságról szóló értesítést.

A képviselők a múlt héten annak ellenére sem viseltek védőfelszerelést, hogy az egészségügyi miniszter június 22-én ismét szájmaszkviselési kötelezettséget írt elő a zárt nyilvános terekre és a tömegközlekedési eszközökre a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt.

Több képviselő azonban tüntetőleg nem tartja be az előírást, ami súrlódásokhoz vezetett a parlament elnökségével és a szabályokat betartó képviselőtársaikkal.

A bírságot Bojko Boriszov miniszterelnök sem kerülte el: őt azért marasztalták el, mert a rilai kolostorban tett korábbi látogatása alkalmával nem viselt szájmaszkot.

Bulgáriában június közepe óta folyamatosan emelkedik a járványgörbe. A csaknem hétmilliós országban eddig 5154 fertőzöttet és 232 halálos áldozatot jegyeztek. (BNR/MTI)