Több mint százan haltak meg egy jádebányánál történt földcsuszamlásban Mianmarban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Legalább száztizenhárom bányász meghalt Mianmar északi részén egy jádebányánál történt földcsuszamlásban - közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A bányászok a Kacsin állambeli Hpakant térségében dolgoztak egy kőfejtőnél, amikor egy tóba belecsúszott egy meddőhányó. Más jelentések arról szólnak, hogy egy 300 méter magas szikla csúszott a tóba.

A kiáramló iszap és víz bányászok tucatjait temette maga alá.

Fotó: HANDOUT/AFP

A bányászok jádekövet termeltek ki a területen, ahol heves esőzések voltak az elmúlt időben - tudatta a Facebookon a tűzoltóság egyik tisztviselője.

A mianmari tájékoztatási minisztérium egyik képviselője Lin Maung azt mondta, hogy száz holttestet emeltek ki. A többi bányász holtteste még az iszapban van. A halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog, a térségben, ahol a jogilag hiányosan szabályozott bányákban általában gyakoriak a földcsuszamlások és más jellegű balesetek.

A helyi média arról számolt be, hogy az elmúlt években többtucatnyian meghaltak már a területen. A meddőhányóknál ugyanis rengetegen dolgoznak azon, hogy a hulladékban maradt kisebb köveket kigyűjtögessék.

Fotó: ZAW MOE HTET/AFP

Egy bányász elmondta, látta, hogy felgyülemlett törmelékhegy készül belecsúszni a tóba. Nem sokkal később emberek menekülésre szólították fel társaikat. Perceken belül a bányászokat maga alá gyűrte az iszap és eltűntek. Senki sem tudott már segíteni nekik - tette hozzá a szemtanú.

A mianmari kormány 2016-os hatalomra kerülésekor azt ígérte, hogy megtisztítja az iparágat a visszás viszonyoktól, de azóta semmi sem változott. Az országban egy 2016-2017-es hivatalos adat szerint mintegy 750 millió amerikai dollár értékű követ adtak el, főleg Kínába. Szakértők szerint az eladások valódi mértéke ennél nagyobb. (MTI, Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér