Több mint százan haltak meg egy jádebányánál történt földcsuszamlásban Mianmarban

Legalább száztizenhárom bányász meghalt Mianmar északi részén egy jádebányánál történt földcsuszamlásban - közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A bányászok a Kacsin állambeli Hpakant térségében dolgoztak egy kőfejtőnél, amikor egy tóba belecsúszott egy meddőhányó. Más jelentések arról szólnak, hogy egy 300 méter magas szikla csúszott a tóba.

A kiáramló iszap és víz bányászok tucatjait temette maga alá.

Fotó: HANDOUT/AFP

A bányászok jádekövet termeltek ki a területen, ahol heves esőzések voltak az elmúlt időben - tudatta a Facebookon a tűzoltóság egyik tisztviselője.

A mianmari tájékoztatási minisztérium egyik képviselője Lin Maung azt mondta, hogy száz holttestet emeltek ki. A többi bányász holtteste még az iszapban van. A halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog, a térségben, ahol a jogilag hiányosan szabályozott bányákban általában gyakoriak a földcsuszamlások és más jellegű balesetek.

A helyi média arról számolt be, hogy az elmúlt években többtucatnyian meghaltak már a területen. A meddőhányóknál ugyanis rengetegen dolgoznak azon, hogy a hulladékban maradt kisebb köveket kigyűjtögessék.

Fotó: ZAW MOE HTET/AFP

Egy bányász elmondta, látta, hogy felgyülemlett törmelékhegy készül belecsúszni a tóba. Nem sokkal később emberek menekülésre szólították fel társaikat. Perceken belül a bányászokat maga alá gyűrte az iszap és eltűntek. Senki sem tudott már segíteni nekik - tette hozzá a szemtanú.

A mianmari kormány 2016-os hatalomra kerülésekor azt ígérte, hogy megtisztítja az iparágat a visszás viszonyoktól, de azóta semmi sem változott. Az országban egy 2016-2017-es hivatalos adat szerint mintegy 750 millió amerikai dollár értékű követ adtak el, főleg Kínába. Szakértők szerint az eladások valódi mértéke ennél nagyobb. (MTI, Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.