Több mint százan haltak meg egy jádebányánál történt földcsuszamlásban Mianmarban

külföld
2020 július 02., 10:08

Legalább száztizenhárom bányász meghalt Mianmar északi részén egy jádebányánál történt földcsuszamlásban - közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A bányászok a Kacsin állambeli Hpakant térségében dolgoztak egy kőfejtőnél, amikor egy tóba belecsúszott egy meddőhányó. Más jelentések arról szólnak, hogy egy 300 méter magas szikla csúszott a tóba.

A kiáramló iszap és víz bányászok tucatjait temette maga alá.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A bányászok jádekövet termeltek ki a területen, ahol heves esőzések voltak az elmúlt időben - tudatta a Facebookon a tűzoltóság egyik tisztviselője.

A mianmari tájékoztatási minisztérium egyik képviselője Lin Maung azt mondta, hogy száz holttestet emeltek ki. A többi bányász holtteste még az iszapban van. A halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog, a térségben, ahol a jogilag hiányosan szabályozott bányákban általában gyakoriak a földcsuszamlások és más jellegű balesetek.

A helyi média arról számolt be, hogy az elmúlt években többtucatnyian meghaltak már a területen. A meddőhányóknál ugyanis rengetegen dolgoznak azon, hogy a hulladékban maradt kisebb köveket kigyűjtögessék.

photo_camera Fotó: ZAW MOE HTET/AFP

Egy bányász elmondta, látta, hogy felgyülemlett törmelékhegy készül belecsúszni a tóba. Nem sokkal később emberek menekülésre szólították fel társaikat. Perceken belül a bányászokat maga alá gyűrte az iszap és eltűntek. Senki sem tudott már segíteni nekik - tette hozzá a szemtanú.

A mianmari kormány 2016-os hatalomra kerülésekor azt ígérte, hogy megtisztítja az iparágat a visszás viszonyoktól, de azóta semmi sem változott. Az országban egy 2016-2017-es hivatalos adat szerint mintegy 750 millió amerikai dollár értékű követ adtak el, főleg Kínába. Szakértők szerint az eladások valódi mértéke ennél nagyobb. (MTI, Guardian)