Az ENSZ szerint homályos és tágan értelmezhető a hongkongi nemzetbiztonsági törvény

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint „nagyon homályosak és tágan értelmezhetők” a hongkongi nemzetbiztonsági törvény passzusai, amit június 30-án fogadtak el ezzel illegalizálva minden Kína-ellenes megmozdulást, tüntetést.

Az ENSZ szerint a nemzetbiztonsági törvény a tüntetők üldöztetéséhez vezethet, megsértve a gyülekezés- és véleménynyilvánítás szabadságát.

„Riasztó, hogy a törvény értelmében azonnali hatállyal megkezdődtek a letartóztatások, miközben nem állnak rendelkezésre teljes körű információk a jogsértésekről” - mondta Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

Rögtön a törvény bevezetése után szerdán ismét utcára vonultak az emberek, és az új törvény értelmében elő is állítottak 10 embert, köztük egy 15 éves kislánnyal, több száz embert pedig tiltott gyülekezés miatt tartóztattak el.

„Aggasztó, hogy a törvényben szereplő egyes bűncselekmények meghatározása homályos és túl általános, ezen felül nem tesz megfelelő különbséget erőszakos és erőszakmentes cselekmények között. Ez a jogszabály önkényes, illetve hátrányos megkülönböztetésen alapuló értelmezését és végrehajtását eredményezheti, ami alááshatja az emberi jogok védelmét" - hívta fel a figyelmet Colville.

Hozzátette, hogy különösen "a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszás" bűncselekménye az, amely a demokráciapárti aktivisták felelősségre vonását eredményezheti véleménynyilvánítási, egyesülési és békés gyülekezéshez való jogaik gyakorlása miatt.

Colville leszögezte, hogy Kína Hongkongra szabott nemzetbiztonsági törvényének ártatlanság vélelmét és a tisztességes eljáráshoz való jogot biztosító rendelkezéseit be kell tartani.

 A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. Legszigorúbb büntetésként a törvény minden esetben lehetővé teszi az életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását, enyhébb bűncselekményeknél kevesebb mint három évig tartó szabadságvesztést javasol. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy a jogszabály tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát,

Ebben a cikkben írtunk részletesen arról, hogy kik a hongkongi tüntetők és, hogy az új törvény miért nem fogja megállítani őket. (MTI)