Életfogytiglant kapott a nő, aki fel akarta robbantani a londoni Szent Pál-székesegyházat

Több 444 videó?
Szeretném

Életfogytiglanra ítéltek pénteken egy angol nőt, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet támogatója volt és a londoni Szent Pál-székesegyház felrobbantására szőtt terveket, írja az MTI. 

A 36 éves, Londonban született Michelle Ramsdennek, aki a Safiyya Shaikh nevet vette fel, a londoni központi büntetőbíróság pénteki végzése szerint legalább 14 évet kell rács mögött töltenie.

Shaikh-ot tavaly októberben vették őrizetbe, akkor került a brit terrorelhárító szolgálatok látókörébe, amikor két, magát szintén terrorszimpatizáns házaspárnak kiadó titkosszolgálati tisztnek mondta el részletesen tervét, és tőlük kérte, hogy szerezzenek neki pokolgépet a tervezett merénylethez.

A házaspárral váltott üzenetekben az olvasható, hogy Shaikh "nagyon sok embert" akart megölni, és ennek elsődleges helyszínéül az anglikanizmus londoni főtemplomát, a Szent Pál székesegyházat szemelte ki. Az üzenetekből az is kiderült, hogy Safiyya Shaikh tavaly karácsonykor vagy idén húsvétkor akarta elkövetni a terrorcselekményt.

A vádirat szerint fel is kereste a székesegyházat, videót készített róla és ezt elküldte az általa támogatóknak hitt titkosszolgálati ügynököknek. A videóhoz mellékelt üzenetében közölte, hogy a kupola alatt akarta felrobbantani a pokolgépet, és le akarta rombolni az egész templomot.

A tárgyaláson bemutatott bizonyítékokból kiderült, hogy Shaikh egy szállodát is fel akart robbantani, majd öngyilkos pokolgépes merényletet akart elkövetni a londoni metróban.

Shaikh-t a rendőrség olyan veszélyesnek ítélte, hogy ügyét a brit elhárítás (MI5) a legsürgősebben felderítendő esetek közé sorolta. A nő ellen a hatóságok terrorcselekmény végrehajtására tett előkészületek címén emeltek vádat.

 Shaikh a bírói tanács előtt elismerte, hogy terrortámadás elkövetésére készült, és hozzátette, hogy tervéhez a Srí Lankán keresztény kegyhelyek és szállodák ellen tavaly húsvétkor elkövetett merényletsorozatból merítette az ötletet.

Srí Lankán 2019 húsvét vasárnapján három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás. A merényletsorozatban 259-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta az ötszázat.