Amerikai anyahajók gyakorlatoztak Kínával egy időben a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeren

külföld
2020 július 04., 16:01

Két amerikai repülőgép-anyahajtó vezényeltek szombaton a Dél-kínai-tengerre, ahol ekkor épp Kína is hadgyakorlatot hajtott végre, amit előzetesen mind az Egyesült Államok, mind a környező országok kritizáltak, írja a Reuters.

A vitatott hovatartozású területen Kína évek óta egyre agresszívebben terjeszkedik, többek között mesterséges szigetek építésével kívánnak felügyeletet szerezni a stratégiailag fontos, nyersanyagokban gazdag terület fölött.

Baloldalon az USS Ronald Reagan egy tavaly októberi fotón
photo_camera Baloldalon az USS Ronald Reagan egy tavaly októberi fotón Fotó: ERWIN JACOB V. MICIANO/AFP

Mind Peking, mind Washington szerint a másik fél a lépésével csak feszültséget szított. A két ország között amúgy is nagyon feszült a viszony, a kereskedelmi háború, a koronavírus ügye, illetve Hongkong sorsa mind-mind konfliktusforrást jelent.

Szombaton az amerikai haditengerészet jelentette be, hogy az USS Nimitz és az USS Ronald Reagan anyahajók gyakorlatot hajtanak végre a Dél-kínai-tengeren, hogy ezzel is támogassák a szabad és mindenki számára nyitott indo-csendes-óceáni területet.

Az amerikaiak nem közölték, hogy pontosan hol zajlott a hadgyakorlat a több mint 1500 kilométer hosszan elterülő tengeren, melynek Kína 90 százalékát vallja a magáénak, annak ellenére, hogy ez ellen számos környező ország tiltakozik. George M. Wikoff admirális szerint a céljuk az volt, hogy megmutassák szövetségeseiknek, az Egyesült Államok elkötelezett a régió stabilitása mellett.