Bolsonaro megvétózta, hogy kötelező legyen a maszkviselés a boltokban, templomokban és iskolákban, és hogy a szegényeknek maszkot osszanak

Brazília szélsőjobboldali államfője, Jair Bolsonaro jóváhagyott egy törvényt, ami kötelezővé teszi a maszkok viselését a közterületeken, ugyanakkor megvétózta, hogy a maszkviselés olyan zárt terekben is kötelező legyen, mint a templomok, boltok vagy iskolák. 

Jelenleg Brazíliában az egyik legsúlyosabb a járványhelyzet az egész világon, több mint 1,5 millió fertőzöttet regisztráltak, és közel 62 ezren haltak meg. Ugyanakkor Bolsonaro a kezdetektől fogva igyekszik kevésbé súlyosnak beállítani a helyzetet. A BBC dél-amerikai tudósítója szerint még ahol eddig kötelező is volt a maszkviselet az országban, ott se nagyon ellenőrizte ezt senki. 

Bolsonaro egyik támogatója, az elnököt szuperhősként ábrázoló maszkbanFotó: CARL DE SOUZA/AFP

A képviselőház által most megfogalmazott törvény azt mondta volna, hogy minden kereskedelmi egységben, vallási intézményben és oktatási intézményekben és zárt helyeken, ahol sok ember összejöhet, muszáj maszkot hordani. Bolsonaro viszont megvétózta a törvényt, mivel szerinte ez a tulajdonjogok megsértéséhez vezethetett volna. Emellett megvétózott egy másik törvényt is, aminek értelmében maszkokat osztottak volna szét a szegény brazilok között. 

A képviselőháznak 30 napja van, hogy abszolút többséggel felülírják az elnöki vétót. Bolsonarót múlt hónapban egy bíró meg is bírságolta, mivel nem volt hajlandó maszkot viselni nyilvános helyeken, de ezt azóta egy másik bíróság felülbírálta. Az elnök többször beszélt már arról, hogy a karantén és a távolságtartás nem szükséges a koronavírus elleni küzdelemhez, és csak ártanak az amúgy is törékeny brazil gazdaságnak. 

Mint a BBC írja, a bárok csütörtök éjjel is nyitva voltak Rio de Janeiro városában, ahol már több mint 6600 ember halt meg a fertőzésben. 

Egy helyi képviselő, David Miranda fotója a csütörtöki éjszakáról

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.