Bolsonaro megvétózta, hogy kötelező legyen a maszkviselés a boltokban, templomokban és iskolákban, és hogy a szegényeknek maszkot osszanak

külföld
2020 július 04., 06:28

Brazília szélsőjobboldali államfője, Jair Bolsonaro jóváhagyott egy törvényt, ami kötelezővé teszi a maszkok viselését a közterületeken, ugyanakkor megvétózta, hogy a maszkviselés olyan zárt terekben is kötelező legyen, mint a templomok, boltok vagy iskolák.

Jelenleg Brazíliában az egyik legsúlyosabb a járványhelyzet az egész világon, több mint 1,5 millió fertőzöttet regisztráltak, és közel 62 ezren haltak meg. Ugyanakkor Bolsonaro a kezdetektől fogva igyekszik kevésbé súlyosnak beállítani a helyzetet. A BBC dél-amerikai tudósítója szerint még ahol eddig kötelező is volt a maszkviselet az országban, ott se nagyon ellenőrizte ezt senki.

Bolsonaro egyik támogatója, az elnököt szuperhősként ábrázoló maszkban
photo_camera Bolsonaro egyik támogatója, az elnököt szuperhősként ábrázoló maszkban Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

A képviselőház által most megfogalmazott törvény azt mondta volna, hogy minden kereskedelmi egységben, vallási intézményben és oktatási intézményekben és zárt helyeken, ahol sok ember összejöhet, muszáj maszkot hordani. Bolsonaro viszont megvétózta a törvényt, mivel szerinte ez a tulajdonjogok megsértéséhez vezethetett volna. Emellett megvétózott egy másik törvényt is, aminek értelmében maszkokat osztottak volna szét a szegény brazilok között.

A képviselőháznak 30 napja van, hogy abszolút többséggel felülírják az elnöki vétót. Bolsonarót múlt hónapban egy bíró meg is bírságolta, mivel nem volt hajlandó maszkot viselni nyilvános helyeken, de ezt azóta egy másik bíróság felülbírálta. Az elnök többször beszélt már arról, hogy a karantén és a távolságtartás nem szükséges a koronavírus elleni küzdelemhez, és csak ártanak az amúgy is törékeny brazil gazdaságnak.

Mint a BBC írja, a bárok csütörtök éjjel is nyitva voltak Rio de Janeiro városában, ahol már több mint 6600 ember halt meg a fertőzésben.

Egy helyi képviselő, David Miranda fotója a csütörtöki éjszakáról
photo_camera Egy helyi képviselő, David Miranda fotója a csütörtöki éjszakáról