Nagyon nem sült el jól a portugál Vogue mentális egészségről szóló címlapja

2020 július 4., szombat 7:06

Sok kritikát kapott a Vogue portugál kiadásának legújabb címlapja. A júliusi-augusztusi szám az őrület témájával foglalkozik, és összesen négyféle címlappal kerül forgalomba, írja a Guardian.

Az egyik címlapon a modell, Simona Kirchnerova látható, két nővér társaságában, ahogy egy kádban ülve öntenek rá éppen vizet. A felháborodott hangok szerint a címlap egyrészt romantizálja , illetve dicsfénybe vonja a mentális betegségeket, másrészt az őrültségnek egy elavult fogalmára épít.

A címlap ellen kikelt egy portugál modell, Sara Sampaio is, aki azt kommentelte a Vogue portugál Instagram-oldalára, hogy nem lenne szabad ilyen képekkel reprezentálni a mentális egészségről szóló párbeszédet, és ez a kép nagyon rossz ízlésre vall. De megszólalt az ügyben egy klinikai szakpszichológus, Katerina Alexandrak, aki szerint rendkívül problematikus, amikor a mentális egészség esztétikáját kezdik el reklámozni, ez sosem lehet divat tárgya. És, tette hozzá, a mentális betegségek és a nők története eleve egy nagyon kényes terület, rengeteg történet van arról, hogyan követtek el visszaéléseket a nők ellen ezen a területen.

A hivatalos Twitter-oldalán a magazin azzal osztotta meg a címlapot, hogy Ez a szeretetről, az életről, rólunk, rólad, a mostról, az egészségről és a mentális egészségről szól. Azaz egyáltalán nem derült ki, hogy mit gondoltak bele egész pontosan ebbe a címlapba.

A címlapon szereplő Kirchnerova közben Instagramon védte meg a fotót, mert mint írta, a két nővér az anyja, illetve a nagyanyja, és mint írta, karrierje eddigi csúcspontja, hogy családja három generációja szerepelhet a Vogue címlapján. Amikor egy fotós, Elliott Morgan odaírta, hogy ez a címlap tiszteletlen és nem érinti a lényeget, Kirchnerova visszakérdezett, hogy mire gondol.