Rekordszámú új fertőzött Bulgáriában, míg Katalóniában 200 ezer ember került vesztegzár alá

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Rekordszámú, 182 új beteget jelentettek az elmúlt 20 órában Bulgáriában, ahol így 5497-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma - közölte szombaton a bolgár egészségügyi minisztérium.

A bolgár fővárosban, Szófiában 69 új fertőzött van, itt a SARS-CoV-2 nevű vírus 1718 embert fertőzött meg.

Országszerte 90 ember gyógyult meg egy nap alatt a vírus okozta Covid-19-betegségből, így a felgyógyultak száma immár 2892. A betegség halálos áldozatainak száma 239-re nőtt, miután hét további beteg halt bele az elmúlt 24 órában a betegség szövődményeibe. Jelenleg 450 beteget ápolnak kórházban, közülük 29-et intenzív osztályon. A fertőzött egészségügyi dolgozók száma 445.

Közben a spanyolországi Katalóniában szombaton elrendelték mintegy 200 ezer ember vesztegzár alá helyezését a Lleida (spanyolul Lérida) város körüli térségben, miután a nyaralási szezon kezdetével számottevően megnőtt a fertőzöttek száma.
"Döntöttünk a (Barcelonától 150 kilométerre nyugatra fekvő) Segria megye elkülönítéséről, mert a térségben jelentősen megnőtt a Covid-19-fertőzések száma" - közölte Quim Torra katalán elnök.

Fotó: PAU BARRENA/AFP

A szombat délben életbe léptetett rendelkezések értelmében senki nem léphet be a városba és környékére, és az ott élők sem hagyhatják el a lezárt területet. A rendelkezés alól kivételt kapnak azok, akik dolgozni járnak. A helyben élők szombaton 16 óráig kaptak haladékot arra, hogy visszatérjenek lakhelyükre. A rendőrség ellenőrzőpontokat állított fel az utakon.

A lap idézi Alba Verges katalán egészségügyi minisztert, aki elmondta, hogy az érintett területen belül egyelőre nem rendelnek el kötelező kijárási korlátozást, de arra kérik az embereket, hogy maradjanak otthon, ne találkozzanak másokkal, halasszák el családi összejövetelieket is.

A karantén elrendeléséről az után döntöttek a helyi hatóságok, hogy a héten 128-ról 365-re emelkedett a naponta regisztrált új fertőzöttek száma. A városban jelenleg 28 embert ápolnak kórházban Covid-19 miatt. Hatan intenzív osztályon fekszenek. Spanyolországban a járvány kezdete óta 250 ezer ember kapta el a SARS-CoV-2-vírust, és 28 300 ember halt meg Covid-19-ben.

Spanyolországban két hete oldották fel a tartományok elhagyására vonatkozó kijárási korlátozásokat. Spanyolország június 21-én oldotta fel a belépési tilalmat a Schengen-övezet országai és Nagy-Britannia állampolgárai előtt, és szombaton nyitotta meg a határait 12 újabb ország előtt.

A világjárvány által egyik legsúlyosabban érintett országban, Spanyolországban a Covid-19-betegségnek 28 385 halálos áldozata van. A hatóságok úgy vélik, hogy háromhavi szigorú karanténnal sikerült megfékezni a járványt. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót