10 nap alatt 147 embert ölt meg villámcsapás India Bihar államában

Bár az idei monszun esős időszaka nem olyan régen kezdődött, már most meghaladta a villámcsapás okozta halálos áldozatok száma a tavalyi évekét. Idén már 215-en haltak meg, csak az utóbbi 10 napban 147-en, majdnem annyian, mint tavay egész évben. 2019-ben 170-en hunytak el villámcsapás miatt Biharban. 

Az ok a klímaváltozás okozta felmelegedés, amely még extrémebb hőmérséklet- és nyomáskülönbséget okoz, amely megsokszorozza a villámok számát, közölte az indai állam katasztrófavédelmi minisztere, miután konzultált a meteorológusokkal. Az indiai meteorológiai szolgálat a következő 48 órában még több villámcsapást jósolt.

Abdus Sattar agrometeorológus szerint a villámok elszaporodásának az oka az egyre szélsőségesebbé váló légköri jelenségeknek is köszönhető: a hőmérsékleti különbségek megnőttek az atmoszférában, miközben több a csapadék is.

India időjárásában a nagy esőzésekkel (akár 1800 milliméterrel) járó monszun megszokott dolog, a hirtelen érkező sok vízzel minden évben meg kell küzdeni, de a villámok számának megugrása szokatlan.

A hatóságok igyekeznek villám-előrejelzéssel segíteni a mezőgazdaságban dolgozókat, de mivel sokuk igen szegény, nem rendelkeznek mobiltelefonnal. (Fr24/AFP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.