10 nap alatt 147 embert ölt meg villámcsapás India Bihar államában

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Bár az idei monszun esős időszaka nem olyan régen kezdődött, már most meghaladta a villámcsapás okozta halálos áldozatok száma a tavalyi évekét. Idén már 215-en haltak meg, csak az utóbbi 10 napban 147-en, majdnem annyian, mint tavay egész évben. 2019-ben 170-en hunytak el villámcsapás miatt Biharban. 

Az ok a klímaváltozás okozta felmelegedés, amely még extrémebb hőmérséklet- és nyomáskülönbséget okoz, amely megsokszorozza a villámok számát, közölte az indai állam katasztrófavédelmi minisztere, miután konzultált a meteorológusokkal. Az indiai meteorológiai szolgálat a következő 48 órában még több villámcsapást jósolt.

Abdus Sattar agrometeorológus szerint a villámok elszaporodásának az oka az egyre szélsőségesebbé váló légköri jelenségeknek is köszönhető: a hőmérsékleti különbségek megnőttek az atmoszférában, miközben több a csapadék is.

India időjárásában a nagy esőzésekkel (akár 1800 milliméterrel) járó monszun megszokott dolog, a hirtelen érkező sok vízzel minden évben meg kell küzdeni, de a villámok számának megugrása szokatlan.

A hatóságok igyekeznek villám-előrejelzéssel segíteni a mezőgazdaságban dolgozókat, de mivel sokuk igen szegény, nem rendelkeznek mobiltelefonnal. (Fr24/AFP)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér