10 nap alatt 147 embert ölt meg villámcsapás India Bihar államában

Tbg
klímaváltozás
2020 július 05., 13:05

Bár az idei monszun esős időszaka nem olyan régen kezdődött, már most meghaladta a villámcsapás okozta halálos áldozatok száma a tavalyi évekét. Idén már 215-en haltak meg, csak az utóbbi 10 napban 147-en, majdnem annyian, mint tavay egész évben. 2019-ben 170-en hunytak el villámcsapás miatt Biharban.

Az ok a klímaváltozás okozta felmelegedés, amely még extrémebb hőmérséklet- és nyomáskülönbséget okoz, amely megsokszorozza a villámok számát, közölte az indai állam katasztrófavédelmi minisztere, miután konzultált a meteorológusokkal. Az indiai meteorológiai szolgálat a következő 48 órában még több villámcsapást jósolt.

Abdus Sattar agrometeorológus szerint a villámok elszaporodásának az oka az egyre szélsőségesebbé váló légköri jelenségeknek is köszönhető: a hőmérsékleti különbségek megnőttek az atmoszférában, miközben több a csapadék is.

India időjárásában a nagy esőzésekkel (akár 1800 milliméterrel) járó monszun megszokott dolog, a hirtelen érkező sok vízzel minden évben meg kell küzdeni, de a villámok számának megugrása szokatlan.

A hatóságok igyekeznek villám-előrejelzéssel segíteni a mezőgazdaságban dolgozókat, de mivel sokuk igen szegény, nem rendelkeznek mobiltelefonnal. (Fr24/AFP)