Koronavírus: Új rekord, több mint kétszázezer új fertőzött egy nap alatt

Tbg
Egészségügy
2020 július 05., 07:17

Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az elhunytak száma változatlanul 589 fő, 2811-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 783 fő. 144 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

Világszinten rekordot döntött a napi új megfertőződések száma, a WHO adatai szerint 24 óra alatt több mint 200 ezren lettek betegek, a legutolsó napi csúcs kedden volt 193 ezer új megbetegedéssel. A legrosszabb a helyzet Mexikóban, az ország szombaton került be az öt legtöbb halálos áldozattal bíró országok csoportjába letaszítva az 5. helyről Franciaországot. Több mint 30 ezren haltak bele a koronavírusba eddig.

Megszűnt a veszélyhelyzet, de életben van a járványügyi készültség, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van.

A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt. (Koronavirus.gov.hu/TheGuardian)